22. joulukuuta 2015

Piparkakku-tiramisuMuutama viikko sitten vietettiin tyttöjen pikkujouluja ja tämä jälkiruoka taisi olla listalla jo toistamiseen tässä vuosien varrella. Tein tätä nyt kotiinkin jälkkäriksi, kun ystäväperhe kävi syömässä meillä alkavan joulun kunniaksi.

Olen oppinut viime vuosina jotenkin pitämään piparkakuista, en nyt niin, että popsisin niitä pelkiltään, mutta sinihomejuuston ja muidenkin juustojen kanssa menee ja samoin jälkiruoissa. Tämä jälkkäri ei vaadi sen kummempia keittiötaitoja, oikeastaan tämän voisivat valmistaa pöytään perheenjäsenistä ne, joille keittiövuoro ei yleensä osu ;)

Kerrosten väliin tulee omenasosetta ja siinä kannattaa olla tarkka, ettei osta liian sokeroitua versiota tai jopa omenamarmeladia. Bonnen ja Euroshopperin soseet on hyväksi havaittu tätä jälkiruokaa ajatellen. Monella voi toki olla kotitekoista kaapissa ja sehän se olisi parasta, mutta meillä oli niin nihkeä omenavuosi, että ei tarvitse soseesta edes haaveilla.

Jälkiruoka vaatii vetäytyäkseen muutaman tunnin ja on erittäin hyvää vielä seuraavanakin päivänä. Voi siis tehdä jo illalla odottamaan seuraavan päivän ruokailua, kunhan säilytyspaikka on tarpeeksi kylmä.

Piparkakku-tiramisu (6:lle)

15 - 25 piparkakkua
1 rkl konjakkia
2 rkl kahvia
n. 300 g omenasosetta (Bonne tai Euroshopper)
2 dl kuohukermaa
1 rkl konjakkia
1 rkl sitruunamehua
1 prk Valio luumu-kanelirahkaa
(tai 200g rahkaa, 2 rkl luumumarmeladia, 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria)

1. Valmista ensin täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen konjakki ja sitruunamehu sekä luumu-kanelirahka.
2. Asettele vuoan pohjalle piparkakkuja. Piirakkavuokaan tiramisun voi tehdä kaksikerroksiseksi, johonkin kapeampaan kulhoon tai maljaan kolmikerroksiseksi.
3. Sekoita konjakki ja kahvi keskenään ja kostuta sillä varovasti piparkakkuja esim. pullasutin avulla. Levitä sitten päälle omenasosetta ja osa rahkatäytteestä. Tee samoin seuraava kerros ja mahdollinen kolmas kerros. Päällimmäiseksi jää rahkatäyte.
4. Peitä astia hyvin ja anna jälkiruoan vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
5. Koristele tummalla kaakaojauheella ja vaikkapa valkosuklaalastuilla tai piparkakun paloilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti