23. maaliskuuta 2015

Sitruunapiiras


Simppeleistä aineksista tosi herkullinen ja silkkinen piiras. Jos tykkäät sitruuna-marenkipiirakasta ja sitruunajuustokakusta, niin tämäkin maistuu varmasti!

Piiras on helppo valmistaa. En esipaistanut pohjaa tarpeeksi, joten se ei ollut tarpeeksi rapea omaan makuuni, mutta muutoin piiras oli suussasulavan keväistä. Kypsyys sattui tosi nappiin, täyte oli samettista! Piiras onkin otettava uunista heti, kun täyte on hyytynyt, sitä on turha paistaa ylikypsäksi. Idea piirakkaan Wicked sweet kitchenin ohjeesta.

Sitruunapiiras

Pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
3 rkl tomusokeria
1/4 tl suolaa

Täyte:
4 kananmunaa
2 sitruunan mehu (1dl) ja kuori raastettuna
1½ d sokeria
2 dl kuohukermaa

1. Sekoita munien rakenne kunnolla rikki kulhossa, älä kuitenkaan vatkaa, ettei täytteeseen tule ilmakuplia.  Lisää sokeri ja sekoita.
2. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren uloin, keltainen osa. Purista sitruunoista mehu. Lisää mehu ja kuori täytteeseen.Lisää myös kerma. Sekoita varoen sekaisin ja nosta täyte sitten jääkaappiin pohjan valmistamisen ja esipaiston ajaksi.
3. Pohjaa varten nypi pehmeä voi, vehnäjauhot, tomusokeri ja suola sekaisin, kunnes taikinasta muodostuu melko kiinteä pallo.
4. Nosta taikina jääkaappiin noin vartiksi.
5. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja nosta sitten kaulimen avulla piirakkavuokaan (26cm). Voit leikata pohjalle leivinpaperista ympyrän, niin piirakka irtoaa leikatessa kätevästi vuoasta.
6. Pistele pohja haarukalla ja esipaista taikinaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
7. Kaada täyte varovasti matalalta pohjan päälle ja tasottele lusikalla pahimmat ilmakuplat pois (tai nosta ne lusikankärjellä pois).
8. Paista 150 asteessa 25 - 30 minuuttia uunin alatasolla. Täytteen tulisi olla juuri ja juuri hyytynyt ja kypsä.
9. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä piiras kylmässä. Tarjoa halutessasi vatkatun kerman tai jäätelön kera (omasta mielestäni oli parasta sellaisenaan).

3 kommenttia:

  1. Ihanan raikkaan näköinen ja varmasti makuinen! Tämä menee pääsiäisenä testiin, kylkeen teen lakritsivaahtoa :)

    VastaaPoista
  2. Uijui! Sinä se osaat! Varmasti hauska kombo! Mukavaa pääsiäistä.

    VastaaPoista
  3. Tein piirakan, oi miten hyvää! Minulla piirakka halkeili pinnaltaan paiston jälkeen jäähtyessään, eikä täytteestä tullut yhtä sileää kuin sinulla. Maku kuitenkin vallan hyvä, ja tuon lakritsivaahdon kanssa huippuhyvä jälkkäri! Sopivan äkkimakea :)

    VastaaPoista