6. joulukuuta 2014

Lemon curd - sitruunajuustokakku


Tässä juustokakussa on täytteessä lemon curd- sitruunatahnaa (kotitekoista) ja mm. turkkilaista jogurttia. Kakku on luotu ihan siihen tarpeseen, että jääkaapissa oli loput lusikkaleipiin valmistamastani lemon curdista. Koska se piti käyttää pois, sovelsin sen seuraksi muutakin jääkaapista. Lopputuloksena herkullinen perinteinen paistettava juustokakku.

Tärkeää juustokakun täytteessä on se, että siihen tulee sopivasti rasvaa ja koostumus on täyteläinen. Juustokakkujen paistaminen ei ole ihan simppeliä. Koostumksen tulisi olla on pehmeä, mutta tarpeeksi kiinteä ja se vaatii juuri sopivan paistoajan. Itse esimerkiksi hieman heilautin kakkua 35 minuutin paistamisen jälkeen, jolloin se oli liian hyllyvä. Paistoin vielä 10 minuuttia, mutta kakku hyytyi niin hyvin, että muutama minuutti vähemmänkin olisi saattanut riittää. Varsinaisen lopputuloksen näkee vasta sitten, kun kakku on kunnolla jäähtynyt. Paistoajassa kannattaa aina myös huomioida se, että tuotteen paistoaika muuttuu, jos käyttää erikokoista vuokaa, kuin ohjeessa on mainittu.

Lemon curd - sitruunajuustokakku

100 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

reilu 100 g lemon curd- sitruunatahnaa
1 dl kuohukermaa
150 g turkkilaista jogurttia (10 %)
250 g maitorahkaa
n. 3 rkl sokeria
1 kananmuna
2 rkl perunajauhoa

1. Pingota 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Pohjaa varten vatkaa pehmeää voita ja sokeria muutama minuutti.
3. Lisää koko ajan vatkaten kananmuna.
4. Lisää varovasti käännellen jauhoseos ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n. 4 cm korkeat reunat).
5. Sekoita täytteen ainekset. Sekoita ensin sitruunatahna ja rahka, lisää sitten turkkilainen jogurtti ja kuohukerma. Lisää sokeri, perunajauhot ja kananmuna, jonka rakenne on vatkattu rikki vaikkapa juomalasissa.
6. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.
7. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 minuuttia.
8. Nosta jäähtymään. Anna jäähtyä liikuttelematta vuokaa. Kakkua kannattaa jäähdyttää aivan viileäksi useamman tunnin tai yön yli jääkaapissa,





2 kommenttia:

  1. Testasin. Ja hiukan halkeilevan sain. Mutta täyte maistui ihanalta - ainakin ennen paistamista.

    VastaaPoista
  2. Ja mulla taas kerrankin oli halkeamatta. Epäilen, että olen kuitenkin aiemmin paistanut muutaman minuutin liian kauan tai liikutellut vuokaa. Nytkin heiluttelin vuokaa uunista oton jälkeen (miksi????) ja heti meinasi yksi rotkon alku lähteä liikkeelle.

    VastaaPoista