20. marraskuuta 2013

Vuohenjuusto-juuresohratto


Hui hai. Olen melkolailla sippi johtuen syksystä ja lennokkaasta lapsiperhearjesta. Ideoita blogiin olisi vaikka millä mitalla, mutta aikaa ei vain tahdo löytyä. Simsalabim, jonain päivänä sitä taas löytyy, uskon näin. Mutta erityisesti nyt terveellisellä ruoalla on merkityksensä, mutta oma paikkansa on toki löydettävä myös ilahduttaville herkuille!

Tällaista ohrattoa kokeilin vähän aikaa sitten, kun tein kaikenlaista kauden juureksista. Tänä syksynä olen innostunut käyttämään palsternakkaa ja juuriselleriä. Juuriselleri on mitä ilmeisemmin sama kuin mukulaselleri, mutta sitä on vaikea hyväksyä, että eräs suuri marketti kutsuu em. vain sellereiksi, sillä sellereitähän on myös varsiselleri ja se on kyllä aivan eri maata. Soo, soo, johdatte pian ihmisiä harhaan. Mutta, erityisesti padoissa ja risotoissa ja uunijuureksissa kannattaa käyttää moninaisia juureksia. Monen kokemukset saattavat leijua negatiivisen pilviharson alla, jos näitä juureksia on maistanut vain ylikypsien keittojuureksien muodossa. Ymmärrän, koska itsekin olen kammoksunut niitä pitkään. Juureksiinkin kannattaa usein jättää sopivaa purutuntumaa ja maukkautta, ylikypsentäminen ei juuri tee niille oikeutta. Tässä ohratossa pääosassa ovat juurekset ja niitä täydentää ihana vuohenjuusto!

Juures-vuohenjuusto-ohratto (4:lle)

2 dl ohrahelmiä tai kolmen viljan helmiä
4 dl vettä
1 - 2 rkl öljyä
100 g sipulia
200 g porkkanaa
200 g lanttua
100 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa
200 g vuohenjuustokuutioita
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä

1. Mittaa helmet kulhoon ja esikypsennä helmiä kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Laita astialle kansi ja anna tekeytyä juuresten valmistelun ajan
2. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuori porkkana, lanttu, juuriseleri ja palsternakka ja paloittele ne melko reiluiksi kuutioiksi (n. 1,5cm x 1,5 cm).
3. Kuumenna pannu. Kaada pannue öljyä ja kuulota sipuia sekä juureskuutioita viitisen minuuttia pannulla.
4. Lisää valutetut helmet ja valmista kasvislientä (1 kuutio + 5 dl kuumaa vettä). Sekoittele ja lisäile lientä risottomaiseen valmistustapaan sitä mukaa, kun edellinen liemi imeytyy ohrattoon. Kypsennä ohrattoa kaikenkaikkiaan noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys.
5. Lisää hieman mustapippuria ja halutessasi tuoretta persiljaa. Lisää lopuksi vuohenjuustokuutiot, sekoita ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti