13. marraskuuta 2013

Mustaherukka-vadelmaleivokset



Ensinnäkin: joku pieni ihminen on tunkenut näppäimistn jotain, ja nyt yksi kirjain ei toimi. Arvatkaa mikä? (Vihje eka lauseessa :)). No, toimi se, jos oikein tökkii ja huolellisesti painaa.

Toiseksi: en löydä millään aikaa kirjoitella postauksia. Reseptit pinoutuvat ja osa unohtuu ennen kuin ehdin konetta aukaista. Pitää varmaan ottaa kohta lapsilomaa päivän verran!

Pari päivää sitten hain epätoivosesti arkististani italialaisen marengin tekoon vinkkejä. Muistin, että johonkin ohjeeseen olen sitä tehnyt, mutta ei löytynyt. Tänään päätin sitten julkaista jotain vanhoja leipomuksia ja heti osuin siihen ohjeeseen, johon italialaistga marenkia on käytetty. Hyvä sattuma! Lähiaikoina julkaisen mustikka-marenkipiiraan, johon mys tuli italialaista marenkia.

Näillä leivoksilla juhlistimme elokuussa 4. hääpäiväämme (ja myös leivontahaasteesen otin osaa)
 




Mustaherukka-vadelmaleivokset (12 kpl)


Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Mustaherukkacurd:
100 g mustaherukoita
2 keltuaista
3/4 dl sokeria
25 g voita

Vadelmamousse:
2 valkuaista
1 dl sokeria
2 rkl vettä
200 g vadelmia
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa

Koristeluun
2 dl vispikermaa
tuoreita marjoja

1. Valmista mustaherukkacurd. Soseuta mustaherukat kattilassa. Lisää kaksi keltuaista ja sokeri. Kuumenna varoen, kunnes seos sakenee. Nosta liedeltä ja vatkaa joukkoon voi. Anna jähmettyä pari tuntia jääkaapissa.
2. Valmista italialainen marenki vadelmamoussea varten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa 2 rkl vettä ja 1 dl sokeria. Keitä lientä muutama minuutti, seoksen lämpötila saisi käydä 120 asteessa. Kaada kuumaa sokerilientä ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki jäähtyy. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
3. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokeri, lisää kuivat aineet siivilän läpi. Kääntele varoen taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperille ja paista uunissa 200 asteessa 5 - 7 minuuttia. Kumoa kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille.
4. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta osa vadelmista ja kuumenna seos. Liota liivatteet seokseen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä italialainen marenki, kermavaahto, loput vadelmat ja vadelma-liivateseos.
5. Kasaa leivokset. Halkaise kääretorttupohja kahteen yhtä suureen osaan. Levitä pohjalle mustaherukkacurd. Levitä päälle vadelmamousse. Reunoille kannattaa taittaa leicinpaperia tai sovitella kääretorttupohja irtopohjavuokaan, jotta täyte pysyy muodossaan eikä valu välistä pois ennen jähmettymistä. Nosta päälle toinen puoli kääretorttutaikinasta.
6. Anna täytetyn leivospohjan jähmettyä kylmässä muutama tunti. Leikkaa sitten annospaloiksi (12 kpl) ja koristele kermapursotuksilla ja tuoreilla marjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti