9. elokuuta 2013

Pehmoiset kaurasämpylät


Sämpylöiden leipominenkin on välillä melkoista salatiedettä. Viimeksi, kun tein sämpylöitä elonkorjuuleivän taikinasta, niin niistä tuli aivan liian tiiviitä ja jotenkin väsähtäneitä. Sellaisia, kuin valon ja d-vitamiinin puutteesta kärisivistä kotiäideistä sydäntalvella. Ehkä yritin liian terveellisiä, kokojyväjauhot ja leseet helposti tiivistävät taikinaa. Mutta nythän on kesä! Sämpylöiden pitää olla pehmoisia ja iloisia. Tänään siis revanssi ja voi tavaton, miten herkullisia nämä sämpylät olivat. Aika paljon on kyllä aina kiinni siitä, miten huolella taikinan jaksaa tehdä ja kohottaa.

Ps. Testasin ohjetta toistamiseen (edelleen herkullisia) ja tein toisesta puolikkaasta taikinaa isoja (8 kpl) hampurilaissämpylöitä. Tehdään seuraavana päivänä kanahampurilaisia. 


Kaurasämpylät (24 kpl)

6 dl haaleaa vettä
½ pkt hiivaa
2 rkl siirappia
3 dl kaurahiutaleita
vajaa 2 tl suolaa
100g pehmeää voita tai margariinia (väh. 60%)
11 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä vesi haaleaksi. Murusta sekaan hiiva. Lisää siirappi ja kaurahiutaleet. Sekoittele vispilällä viisi minuuttia, kaurahiutaleet murskaantuvat. Anna seisoa kymmenisen minuuttia.
2. Lisää suola ja pehmennyt rasva ja sen jälkeen jauhoja desi kerrallaan. Alusta taikina kunnolla. Jätä kohoamaan noin 45 minuutiksi.
3. Leivo sämpylöiksi. Kohota 30 - 45 minuuttia. Voitele siirappi-vesiseoksella ja koristele kaurahiutaleilla tai siemenillä. Paista 220 asteessa reilu kymmenen minuuttia.


4 kommenttia:


  1. Kokeilin sämpyläohjetta, tuli todella hyviä sämpylöitä.
    Terveellisyysmielessä vaihdoin vehnäjauhot 3- viljan sämpyläjauhoihin.

    VastaaPoista
  2. Jee! Mä oon kokeillu näitä nyt neljä kertaa ja viimeisimmällä kerralla käytin luomu sämpyläjauhoja ja edelleenkin tuli tosi herkullisia. Olen voidellut sämpylöitä myös kananmunalla, maito kävisi myös. Terveellisyys on usein kiva tosiaan ottaa huomioon, kotioloissa pehmoisimmat sämpylät on helpoin saada onnistumaan vehnäjauhoista, mutta nuo sämpyläjauhoseoksetkin on hyviä. Kokojyväjauhoissa törmää nopsaan siihen ongelmaan, että rakenne jää tiiviiksi. Hyviä leivontahetkiä!

    VastaaPoista
  3. Näitä oli pakko kokeilla heti! Ja vaikken oo mikään leivän leipoja, nää onnistu aivan älyttömän hyvin! Sisältä ihanan pehmeitä ja pohja mukavan rapea. Nam!

    VastaaPoista
  4. Hei hyvä! Varmaan se on se kaura se salaisuus, oisko? Tuoreet sämpylät on ihan vastustamattomia.

    VastaaPoista