Voisilmäpullia ja kinuski-pähkinäpullia. |
Pulla on yhä vain yksi suosikkileivonnaisistani. Pullataikina on helppo tehdä munattomana (teen aina), ja myös maidottomana. Nesteenä käytän yleensä vettä, mutta pulla valmistuu perinteisesti maitoon, myös esimerkiksi omenamehua ja vaniljakastiketta (osana nestettä) voi käyttää.
Toinen juttu on se, että pullataikinasta valmistuu niin perinteinen piirakkapohja kuin pikkupullat ja täytety pullat sekä upeat bostonkakut.
Kolmas - ja ehkä paras- juttu pullataikinassa on se, että siitä pyöräytety pikkupullat voi täyttää lukemattomilla eri tavoilla. Rullattuihin pulliin tulee perinteisesti voi, sokeri ja valittu muu täyteaines. Pikkupullien koloihin sujahtavat marja- ja hedelmäsosetäytteet ja rahkapullaan piristeeksi sopivat kaikki marjat ja monet hedelmät.
Itse teen yleensä aina niin, että leivon puolen litran taikinasta kahdelaisia pullia. Toinen pelti voisilmäpullia, koska ne povat meidän lasten ehdottomia suosikkeja ja toinen opelti sitten, mitä ikinä sattuu huvttamaan.
Vegaanisia raparperi-vaniljapullia ja kristallipullia. |
Perinteiset korvapuustit. |
Esimerkkejä rullattavasta tai taiteltavasta täytepullasta:
1. Korvapuustit: Täytteenä perinteinen voi-sokeri-kaneli.
2. Vaniljapuustit: Täytteenä voi-sokeri-vaniljasokeri tai vaniljakreemi.
3. Kinuski-pähkinäpullat: Täytteenä paksua kinuskia ja ja pekaanipähkinämurua.
4. Toscapullat: Täytteenä voita, sokeria (ja mantelilastuja) ja päällä keitettyä toscaa.
5. Puolukkatoscapullat: Täytteenä kinuskia ja puolukoita, päällä toscaa.
6. Kristallipullat: Täytteenä voi-sokeri-vanljasokeri, paistamisen jälkeen pullat kastetaan voissa ja sokeroidaan sokeri-vaniljasokeriseoksella.
7. Omena-kanelipullat: täyytteessä omenanpaloja ja kanelia, päällä mantelia ja valkosuklaata.
8. Puolukka-murupullat. Pullan välissä puolukka-sokeri-kaneliseos ja päällä muruseos.
Rahkapullat rusinoilla. Koristereunat on saatu tekemällä ns. solmupullia, joihin on sitten painettu täytteelle kolot. |
1. Voisilmäpullat: Klassikkopulla, jossa täytteeksi painetaan voita ja sokeria.
2. Rahkapullat: Pulliin painettut kolot täytetään rahkaseoksella. Täytteen päälle voi lisätä hedelmää tai marjaa.
3. Rusinapullat: Pulliin painellaan rusinoita. Monen inhokki, mutta lasten kanssa hauskaa yhdessätekemistä.
4. Toscapullat: pyöreiden pikkupullien päälle levitetään paiston loppuvaiheessa manteli-tosca.
5.Mustikkapullat.: Pullien kolot täytetään mustikoilla ja sokerilla.
6. Vegaaniset raparperi-vaniljapullat. Vaniljatäytteen päällä raparperipaloja ja muruseosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti