Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
27. helmikuuta 2015
Mausteinen banaanikakku vegaanisena
Banana bread eli banaanikakku, mutta nyt maidoton ja muutoinkin vegaaninen versio. Ihan maistui banaanikakulle! Tämän kakun tein allergiasyistä, mutta näitä munattomia ja maidottomia ohjeita on hyvä olla takataskussa erinäisiä tilanteita varten. Käytin kylmäpuristettua rypsiöljyä, kun arvelin, ettei maku tule läpi mausteisessa kakussa, mutta kyllähän se sieltä hieman maistui. Suosittelen siis tavallista rypsi-/rapsiöljyä.
Mausteinen banaanikakku
250 g kypsää banaania
3/4 dl (kylmäpuristettua) öljyä
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
vajaa ½ tl suolaa
50 g pekaani- tai saksanpähkinöitä
1 dl kahvia
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
Kuorrutus:
2 rkl kahvia
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
n. 2 dl tomusokeria
Pinnalle:
pähkinöitä
tomusokeria
1. Soseuta banaanit ja öljy tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella.
2. Lisää kaneli, kardemumma, suola, rouhitut pähkinät, kahvi sekä sokeri ja sekoita.
3. Sekoita soda jauhoihin ja lisää jauhot kakkutaikinaan.
4. Kaada taikina öljyllä voideltuun vuokaan ja paista kakkua noin 50 minuuttia 175 asteessa.
5. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja irrota vuoasta. Anna jäähtyä
6. Kun kakku on huoneenlämpöinen, valmista kuorrutus.
7. Mittaa kuorrutteen ainekset kattilaan ja kuumenna varoen koko ajan sekoittaen. Kun seos kuumuu tarpeeksi, se muuttu juoksevammaksi. Seoksen pitää olla rakenteeltaan jähmeää, mutta kuitenkin sellaista, että sen voi valuttaa kakun pinnalle. (Lisää tarvittaessa nestettä tai tomusokeria).
8. Valuta kuorrute kakun pinnalle ja paina kuorrutteeseen pähkinöitä. Kun kuorrute on jähmettynyt, siivilöi pintaan tomusokeria,
23. helmikuuta 2015
Marjatuorepuuro
Pikainen puuropostaus hiihtoloman keskeltä...
Kesällä tuorepuuro tuoreista marjoista, jogurtista ja hiutaleista on niin hyvää, että se muistuttaa enemmän marjarahkaa kuin puuroa. Talvellakin tuorepuurot maistuvat, vaikka lämpimät aamupalat ovatkin mieleeni.
Tuorepuuro on virkistävää vaihtelua peruspuuroihin ja yksinkertaisimmillaan se syntyy näin: 1 dl hiutaleita, 1 dl nestettä (maito, mehu, kasvimaidot) ja 1 dl marjoja tai hedelmiä. Kun lisää vielä 1 dl rahkaa, saa täyttävän ja proteiinipitoisen puuron. Myös täysjyväviljat ovat itsessään ravintorikkaita.
Oma reseptini on maidoton ja käytin pakastemarjoja.
Marjatuorepuuro (1 ann.)
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauramaitoa
1 dl mustaherukoita
1/2 dl mustikoita
muutama erilainen pähkinä
1 tl seesaminsiemeniä
tilkka juoksevaa hunajaa
1. Rouhi pähkinät.
2. Sekoita kaikki ainekset lautasella tai suljettavassa rasiassa ja nosta yöksi tekeytymään jääkaappiin.
3. Aamulla sekoita puuroa ja tarjoile sellaisenaan tai vaikka banaaniviipaleiden kanssa.
18. helmikuuta 2015
Kasvis-juustohyrrät
Pienet suolaiset leivät, pizzat ja piiraat on varsinkin talviseen aikaan hyviä retkieväitä tai välipaloja. Nämä hyrrät voi tehdä myös pizza- tai sämpylätaikinaan rahkavoitaikinan sijaan. Lihaisan täytteen saa, kun lisää täytteeseen kinkkua tai tekee simppelin täytteen suoraan maustetusta tuorejuustosta, kinkusta ja juustoraasteesta.
Mulla on usein kaapissa pienet palat juuriselleriä ja palsternakkaa. Niistä tulee erinomaista makua keittoihin ja kasvistäytteisiin, etenkin juuriselleristä.
Kasvis-juustohyrrät (24 kpl)
Rahkavoitaikina:
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
250 g rahkaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa (1/4 tl)
Täyte:
2 rkl voita
1 sipuli
50 g juuriselleriä
50 g palsternakkaa
100 g porkkanaa
½ tl oreganoa
3 rkl tomaattipyrettä
hieman suolaa
100 g tuorejuustoa
125 g mozzarellaraastetta
(1 dl parmesaaniraastetta)
1. Valmista rahkavoitaikina. Sekoita pehmeä voi ja rahka tasaiseksi. Lisää jauhoseos ja suola ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vaivaa. Nosta taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.
2. Valmista täyte. Kuullota hienonnettu sipulia pannulla voissa. Lisää raastetut juurekset ja kuullota muutama minuutti. Lisää oregano, tomaattipyre ja ripaus suolaa ja nosta täyte pois liedeltä.
3. Kauli jähmettynyt voitaikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
4. Sivele taikinalevylle tuorejuustoa, levitä päälle kasvistäyte ja ripottele pinnalle mozzarellaraaste sekä halutessasi parmesaaniraastetta. Kääri rullalle.
5. Leikka noin puolentoista sentin viipaleiksi ja nostele viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille.
6. Paista 225 asteessa (ylemmällä) keskitasolla kauniin ruskeiksi. Anna jäähtyä peittämättä.
9. helmikuuta 2015
Lohimureke tai oikeastaan terriini
Valmistin yhdestä lapsiperheille suunnatusta keittokirjasta lohimureketta. Kirjan vinkkien mukaisesti ajoin massan sileäksi ja kypsensin vielä vesihauteessa. Murekkeen aineksia muuttelin oman maun mukaan. Lopputulos oli pehmeä ja erittäin sileä - suoraan sanottuna: epäilyttävän sileä. Lapset kummastelivat ja minäkin ihmettelin. Ajattelinkin, että ruoka oli arkiruoaksi liian fiiniä (lue: rakenteeltaan erikoista) ja parhaiten se saattaisi sopia kylmänä jonkin tahnan kera vaikka pienien ruisleipien päälle. Terrininhän voi tarjota joko kylmänä tai lämpimänä, mutta jotenkin lämpimän ruoan kanssa on sellainen juttu, että se saisi muistuttaa alkuperäistä raaka-ainetta enemmän, tässä siis lohta. Tää oli ehkä kaikkien aikojen sekavin avaus, en itsekään tiedä, suosittelisinko terriiniä vai en. Lohimurekkeen teen ainakin karkeammasta massasta jatkossakin.
Lohiterriini
500 g lohta
1 tl suolaa
25 g voita
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
(mustapippuria sitruunamehua, tilliä)
1. Irrotaa lohifileestä ruodot ja nahka.
2. Hienonna lohifile tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. (Jos epäilet laitteesi tehokkuutta, suosittelen hienontamaan lohen yhdessä nesteen kanssa). Jos haluat rakeenteeseen purutuntumaa, niin seosta ei kannata hienontaa kauttaaltaan, vaan sekaan saa jäädä sattumia.
3. Lisää lohen sekaan suola ja sulatettu voi. Sekoita.
4. Lisää kananmunat, perunajauhot ja kerma sekä maito. Sekoita tasaiseksi. Mausta halutessasi.
5. Kaada murekemassa voideltuun leipävuokaan.
6. Paista vesihauteessa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys.
7. Tarjoa lämpimänä pääruokana tai kylmänä alkuruokana kylmän kastikkeen tai vaikkapa tsatsikin kera.
7. helmikuuta 2015
Selkeä sienipasta!
Eipä muutu paljon yksinkertaisemmaksi ruoka. Pasta keitetään, sienet ja valkosipuli paistetaan, lisätään voita ja tuoretta persiljaa, ehkä vähän sitruunamehua. Ja suuhun.
Kun jossain maailmalla sanotaan "simple pasta dish", niin se todellakin on hyvin keitettyä pastaa ja jokin makua antava lisuke. Kun Suomessa sanotaan pasta, niin ruokakerma narahtaa auki saman tien. Itsekin olen toiminut juuri niin, ellei kyse ole ollut tomaattipohjaisesta pastaruoasta. Mutta jokin aika sitten tein pasta carbonaraa ilman kermaa, ja nyt tätä, ja tosiaan, kyllä se pasta maistuu oikein hyvälle ilmankin kermoja! Pastan keitinveden suola pitää olla kohdallaan, jotta annokseen tulee makua. Googlatkaa simple pasta (dish) ja kaikenlaisia ihanuuksia avautuu eteenne!
Sienipasta (3 - 4 ann.)
2 rs (á 250 g) ruskeita herkkusieniä, siitakesieniä tai vaikka kantarelleja
1 rkl öljyä
1- 2 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
2 rkl tuoretta persiljaa
30 g voita
(1 dl pastan keitinvettä)
300 g hyvää nauhapastaa
vettä
½ tl suolaa
(1 - 2 rkl sitruunamehua)
1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan. Mausta suolalla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan samalla, kun paistat sieniä.
2. Harjaa sienet puhtaiksi ja nappaa jalasta pieni pätkä pois. Viipaloi. Hienonna valkosipuli.
3. Paista sieniä öljyssä, kunnes ne saavat kauniin ruskean pinnan. Lisää valkosipuli, ripaus mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan.
4. Hienonna persilja ja lisää persiljasilppu ja voi pannulle. Kaada sekaan valutettu pasta ja lisää hieman pastan keitinvettä. Sekoita ja tarjoile heti parmesanraasteen kera.
1. helmikuuta 2015
Porkkana-linssikeitto
Siskoni kertoi tehneensä keittoa Yhteishyvän ohjeella. Muistan sivuttaneeni ohjeen, mutta silloin se ei houkutellut minua. Kuuntelen usein tarkoin mielitekojani, siis raaka-aineiden suhteen, ja nyt kyseinen keitto kuullosti tosi houkuttelevalta. Uskon kyllä siihen, että kehomme tietää, mitä tarvitsemme, jos vain malttamme miettiä mielitekojamme ja erilaisia vaihtoehtoja. Hei, tämä ei sitten koske suklaata, vaikka voi siitä suklaanhimostakin monenlaista päätellä (nälkä, väsymys, stressi..).
Oma keittoversioni on simppeli, pääraaka-aineiden makuun nojaava muheva sosekeitto. Jätän usein kasvissosekeitoista voimakkaat mausteet pois, jotta ehdat kasvisten maut pääsevät esiin. Kasvisliemi on tarpeeton, mutta tuore inkivääri tässä ihan ehdoton!
Tuoreen inkiväärin määrän ilmoittaminen on aina yhtä epäselvää. Kun pala on kuorittu, niin siitä olen sitten käyttänyt sentin tai kahden pätkän tai viipaloinut ohuita viipaleita ruokalusikallisen verran.
Porkkana-linssikeitto
500 g porkkanaa
100 g jauhoista perunaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 dl punaisia linssejä
7 dl vettä
n. ½ tl suolaa
1 - 2 rkl tuoretta inkivääriä siivuina
30 g cashewpähkinöitä
1. Kuori porkkanat ja peruna ja pilko paloiksi.
2. Kuori ja hienonna sipulit.
3. Kuullota kasviksia muutama minuuttia kattilassa öljytilkassa. Lisää sitten vesi, huuhdellut linssit, suola ja tuore inkivääri.
4. Keittele vartin verran, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää keittämisen lopuksi cashewpähkinät.
5. Surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.
6. Koristele seesaminsiemenillä ja tuoreella persiljalla.