25. marraskuuta 2013

Suppilovahverokastike ja jauhelihapihvit



Sain tuttavalta kassillisen suppilovahveroita ja niitäkin on laiteltu nyt useampaan ruokaan. Tarjosin kastiketta jauhelihapihvien kanssa. Kastikkeeseen saa lisää makua, kun pihvien paiston jälkeen huljauttaa pihvien paistinpannulle kastikkeeseen tulevan liemen, ottaa maut liemeen ja kaataa liemen sitten siivilän läpi kastikepannuun.

Suppilovahverokastike

reilu 5 dl tuoreita suppilovahveroita
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl vettä
½ kasvis/ lihaliemikuutio
2 dl ruokakermaa
mustapippuria

1. Puhdista sienet ja pilko pieniksi paloiksi.
2. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä haihtuu neste. Siirrä pieneen kulhoon odottamaan.
3. Kaada pannulle loraus öljyä ja kuullota hienonnettu sipuli kypsäksi öljyssä. Sekoita joukkoon vehnäjauhot.
4 Lisää kasvisliemi (pihvien paistopannun kautta) ja sienet. Keittele viisi minuuttia.
5. Lisää ruokakerma, ripaus mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Tarjoile persiljasilpun kera.

Jauhelihapihvit

1 rkl öljyä
2 sipulia
1½ dl vettä
3/4 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 rkl tomaattipyrettä
½ tl paprikajauhetta
1 - 1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
800 g nauta-sikajauhelihaa

1. Kuullota sipulit kypsäksi pannulla.
2. Sekoita kaikki pihviainekset kulhossa tasaiseksi massaksi.
3. Muotoile pihveiksi ja paista pihvejä pannulla viitisen minuuttia per puoli (keskilämmöllä).



20. marraskuuta 2013

Vuohenjuusto-juuresohratto


Hui hai. Olen melkolailla sippi johtuen syksystä ja lennokkaasta lapsiperhearjesta. Ideoita blogiin olisi vaikka millä mitalla, mutta aikaa ei vain tahdo löytyä. Simsalabim, jonain päivänä sitä taas löytyy, uskon näin. Mutta erityisesti nyt terveellisellä ruoalla on merkityksensä, mutta oma paikkansa on toki löydettävä myös ilahduttaville herkuille!

Tällaista ohrattoa kokeilin vähän aikaa sitten, kun tein kaikenlaista kauden juureksista. Tänä syksynä olen innostunut käyttämään palsternakkaa ja juuriselleriä. Juuriselleri on mitä ilmeisemmin sama kuin mukulaselleri, mutta sitä on vaikea hyväksyä, että eräs suuri marketti kutsuu em. vain sellereiksi, sillä sellereitähän on myös varsiselleri ja se on kyllä aivan eri maata. Soo, soo, johdatte pian ihmisiä harhaan. Mutta, erityisesti padoissa ja risotoissa ja uunijuureksissa kannattaa käyttää moninaisia juureksia. Monen kokemukset saattavat leijua negatiivisen pilviharson alla, jos näitä juureksia on maistanut vain ylikypsien keittojuureksien muodossa. Ymmärrän, koska itsekin olen kammoksunut niitä pitkään. Juureksiinkin kannattaa usein jättää sopivaa purutuntumaa ja maukkautta, ylikypsentäminen ei juuri tee niille oikeutta. Tässä ohratossa pääosassa ovat juurekset ja niitä täydentää ihana vuohenjuusto!

Juures-vuohenjuusto-ohratto (4:lle)

2 dl ohrahelmiä tai kolmen viljan helmiä
4 dl vettä
1 - 2 rkl öljyä
100 g sipulia
200 g porkkanaa
200 g lanttua
100 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa
200 g vuohenjuustokuutioita
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä

1. Mittaa helmet kulhoon ja esikypsennä helmiä kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Laita astialle kansi ja anna tekeytyä juuresten valmistelun ajan
2. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuori porkkana, lanttu, juuriseleri ja palsternakka ja paloittele ne melko reiluiksi kuutioiksi (n. 1,5cm x 1,5 cm).
3. Kuumenna pannu. Kaada pannue öljyä ja kuulota sipuia sekä juureskuutioita viitisen minuuttia pannulla.
4. Lisää valutetut helmet ja valmista kasvislientä (1 kuutio + 5 dl kuumaa vettä). Sekoittele ja lisäile lientä risottomaiseen valmistustapaan sitä mukaa, kun edellinen liemi imeytyy ohrattoon. Kypsennä ohrattoa kaikenkaikkiaan noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys.
5. Lisää hieman mustapippuria ja halutessasi tuoretta persiljaa. Lisää lopuksi vuohenjuustokuutiot, sekoita ja tarjoile.

13. marraskuuta 2013

Mustaherukka-vadelmaleivokset



Ensinnäkin: joku pieni ihminen on tunkenut näppäimistn jotain, ja nyt yksi kirjain ei toimi. Arvatkaa mikä? (Vihje eka lauseessa :)). No, toimi se, jos oikein tökkii ja huolellisesti painaa.

Toiseksi: en löydä millään aikaa kirjoitella postauksia. Reseptit pinoutuvat ja osa unohtuu ennen kuin ehdin konetta aukaista. Pitää varmaan ottaa kohta lapsilomaa päivän verran!

Pari päivää sitten hain epätoivosesti arkististani italialaisen marengin tekoon vinkkejä. Muistin, että johonkin ohjeeseen olen sitä tehnyt, mutta ei löytynyt. Tänään päätin sitten julkaista jotain vanhoja leipomuksia ja heti osuin siihen ohjeeseen, johon italialaistga marenkia on käytetty. Hyvä sattuma! Lähiaikoina julkaisen mustikka-marenkipiiraan, johon mys tuli italialaista marenkia.

Näillä leivoksilla juhlistimme elokuussa 4. hääpäiväämme (ja myös leivontahaasteesen otin osaa)
 




Mustaherukka-vadelmaleivokset (12 kpl)


Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Mustaherukkacurd:
100 g mustaherukoita
2 keltuaista
3/4 dl sokeria
25 g voita

Vadelmamousse:
2 valkuaista
1 dl sokeria
2 rkl vettä
200 g vadelmia
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa

Koristeluun
2 dl vispikermaa
tuoreita marjoja

1. Valmista mustaherukkacurd. Soseuta mustaherukat kattilassa. Lisää kaksi keltuaista ja sokeri. Kuumenna varoen, kunnes seos sakenee. Nosta liedeltä ja vatkaa joukkoon voi. Anna jähmettyä pari tuntia jääkaapissa.
2. Valmista italialainen marenki vadelmamoussea varten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa 2 rkl vettä ja 1 dl sokeria. Keitä lientä muutama minuutti, seoksen lämpötila saisi käydä 120 asteessa. Kaada kuumaa sokerilientä ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki jäähtyy. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
3. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokeri, lisää kuivat aineet siivilän läpi. Kääntele varoen taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperille ja paista uunissa 200 asteessa 5 - 7 minuuttia. Kumoa kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille.
4. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta osa vadelmista ja kuumenna seos. Liota liivatteet seokseen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä italialainen marenki, kermavaahto, loput vadelmat ja vadelma-liivateseos.
5. Kasaa leivokset. Halkaise kääretorttupohja kahteen yhtä suureen osaan. Levitä pohjalle mustaherukkacurd. Levitä päälle vadelmamousse. Reunoille kannattaa taittaa leicinpaperia tai sovitella kääretorttupohja irtopohjavuokaan, jotta täyte pysyy muodossaan eikä valu välistä pois ennen jähmettymistä. Nosta päälle toinen puoli kääretorttutaikinasta.
6. Anna täytetyn leivospohjan jähmettyä kylmässä muutama tunti. Leikkaa sitten annospaloiksi (12 kpl) ja koristele kermapursotuksilla ja tuoreilla marjoilla.

7. marraskuuta 2013

Juuresmosaiikki


Viime aikoina keittiössä on hieman kyllästyttänyt. Lähinnä kaikki. Se, ettei keksi mitä laittaisi, Epäjärjestys. Pimeys. Lasten nirsoilu. Jaahas.

Eräällä automatkalla selailin reseptejä esimerkiksi lantusta ja Maku-lehden sivuilta löysin juuresmosaiikin ohjeen. Tässä oma versioni (pelkistetympi), tarjoilin sitä lohimurekepihvien seurana. Reseptien puolihuolimaton selailu siis kannattaa, aina jää jotain ideoita mieleen.

Juuresmosaiikki (3 - 4:lle)

2 rkl öljyä
200 g porkkanaa
200 g lanttua
400 g perunaa
1 dl vettä
1/3 - ½ tl suolaa
1 dl kasvikermaa
mustapippuria
1 - 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

1. Pese ja kuori kasvikset. Leikkaa kaikki pieniksi (1 x 1 cm) kuutioiksi. Pidä perunat erillään.
2. Kuumenna pannu. Lisää öljy ja lanttu- ja porkkanakuutiot. Kuullota noin 5 minuuttia.
3. Lisää perunat ja vesi sekä suola. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia.
4. lisää ruokakerma ja hieman mustapippuria.Hauduta noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, että seos pysyy mehevänä.
5. Mausta lopuksi tuoreella persiljalla. Tarkista maku.

6. marraskuuta 2013

Suklaa-vaniljapannacotta ja puolukkakastike






Jamie Oliverin pannacotta-resepti on suosikkini, koska pannacotan rakenne on niin ihanan pehmoinen. Salaisuus on se, että osa kermasta vatkataan vaahdoksi. Nyt muokkasin reseptiä sen verran, että tein pannacotasta puolet suklaiseksi. Lisänä tarjottiin kirpakkaa puolukkakastiketta. Kirpeä kastike on oikein hyvä lisä makealle ja miedolle pannacotalle.


Reseptistä riittää 6 pieneen annokseen, mutta toki voi tehdä 4 suurempaa.

Suklaa-vaniljapannacotta (4 - 6 ann.)

4 rkl maitoa
2 dl vispi- tai kuohukermaa
½ vaniljatanko tai vaniljasiemeniä
2 liivatelehteä

2 dl vispi- tai kuohukermaa
50 g tomusokeria

50 g tummaa suklaata

1. Mittaa kattilaan maito, kerma ja vaniljatanko. Keitä miedolla lämmöllä reilu 10 minuuttia, jotta seos hieman tiivistyy. Liota liivatelehtiä sillä aikaa kylmässä vedessä.
2. Nosta kermaseos levyltä ja sulata joukkoon liotetut liivatelehdet.
3. Kaada puolet seoksesta kulhoon ja lisää esimerkiksi vesihauteessa sulatettu tumm suklaa. Sekoita tasaiseksi.
4. Anna kermaseoksen ja suklaa-kermaseoksen jäähtyä haaleaksi (voit nostaa hetkeksi jääkaappiin).
5. Vatkaa 2 dl kermaa ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita puolet vaahdosta jäähtyneeseen kermaseokseen ja puolet suklaa-kermaseokseen.
6. Jaa seokset annoskulhoihin, ensin vaalea seos ja sitten tumma seos.
7. Nosta kylmään hyytymään 2 - 3 tunniksi.

Puolukkakastike

100 g puolukoita
1 rkl vettä
½ dl sokeria

1. Mittaa ainekset kattillaan ja keitä pari minuuttia. Paseeraa siivilän läpi. Tarjoile haaleana tai kylmänä.


2. marraskuuta 2013

Broileria tomaattikastikkeessa


Ruokaohjeiden selaamisesta on se hyöty, että joskus pelkkä raaka-aineen näkeminen saa jonkin idean alulle. Kaupassa silmiini sattuivat broilerin fileet ja muistelin joskus katselleeni jotain broileria puttanesca-tyyliin. Maku-lehden sivuilta löytyi sitten ajatustani tukemaan tomaattinen resepti broileria Napolin tapaan ja sitä sitten kokkailin. Helppo uuniruoka!

Lisukkeeksi keitin kolmen viljan helmistä risottotyyppisen pannun.

Broileria tomaattikastikkeessa
 
n. 600 g broilerin fileitä
1 rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
70 g tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa
2 rkl pilkottua aurinkokuivattua tomaattia
suolaa
mustapippuria
 ½ - 1 dl pilkottua tuoretta basilikaa
isoja kapriksia

1. Lado broilerinfileet uunivuokaan.
2. Kuumenna oannulla öljy ja kuullota hienonnettua sipulia hetki. Lisää valkosipulinkynnet (kevyesti murskattuna tai hienonnettuna).
3. Lisää tomaattipyre, tomaattimurska, aurinkokuivattu tomaatti ja suolaa ja pippuria. Keittele kymmenisen minuuttia.
4. Lisää lopuksi hienonnettu basilika ja hieman kapriksia.
5. Kaada kastike broilereiden päälle ja paista 200 asteessa 25 minuuttia.