Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
27. tammikuuta 2013
Laiskanpulskean sienimureke
Täällä paljastuu taas salaisia einesosia, joita meiltä kaapista välillä löytyy. Olen ostanut aikuisille hätävaraksi kantarellikeittoainekset, mutta pussi oli ollut kaapissa jo niin pitkään, että päätin maustaa aineksilla murekkeen. Tulikin oikein makoisaa ja sienen maunkin kyllä maistaa! Luonnollisesti voisi käyttää suolasieniä, tuoreita sieniä tai kuivattuja metsäsieniä.
Luin vähän aikaa sitten erään mieleipiteen, jossa kirjoittaja arveli, että jos kotitekoiseen ruokaan käyttää jotain valmiskastikkeita tai kuiva-aineseoksia, niin koko ruoka on yhtä einestä. No, en ihan ole kyllä samaa mieltä. Ainakin kotitekoinen ruoka on tuoreempaa ja lisäaineet saa pidettyä jossain rajoissa, kun vähän vilkaiseen valmisaineosien sisältöä. Toisaalta, ymmärrän nykyään hyvn, että koteihin ostetaan pakasteruokia tai muita valmisruokia: ruoanlaittoon menee paljon aikaa! Kun aika on rajallinen, niin myös ruokavalikoima on rajallinen ja itse en halua kovin usein syödä samaa ruokaa, joten osa ruoista vaan on työläämpiä kuin toiset. Tämä mureke onneksi valmistuu melkoisen kätevästi. Muusiperunoiden kuoriminen onkin sitten toinen juttu...
Itse olen ollut viime aikoina hurjan väsynyt, joten helpotukset ruoanlaittoonkin ovat olleet enemmän kuin tervetulleita. No, onneksi kevätaurinko paistaa jo välillä!
Laiskanpulskean sienimureke
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
2 dl kermaviiliä
1 pss Blå Band kantarellikeittoaineksia
2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
2 rkl tuoretta persiljaa
1 porkkana raastettuna
mustapippuria myllystä
n. 500 g hyvää nauta-sikajauhelihaa
1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla kypsäksi.
2. Sekoita kulhossa kermaviili, kantarellikeittoainekset, korppujauhot, kananmuna, hienonnettu tuore persilja, porkkanaraaste ja mustapippuri .Anna turvota hetki.
3. Lisää kuullotettu sipuli ja jauheliha ja vaivaa tasaiseksi.
4. Muotoile murekkeeksi ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
24. tammikuuta 2013
Moniviljasämpylät
Leivän leipominen on hirmuisen mielenkiintoista. Taikinantekomenetelmiä on loputtomiin ja milloin mitäkin taikoja neuvotaan hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Oma paras niksini on edelleen aika - ja huolellisuus. Yleensä leipä onnistuu meillä aina silloin, kun sen tekee rauhassa ja malttaa kohottaa taikinaa tarpeeksi. Oma perusreseptini on tämä elonkorjuuleipä erilaisilla variaatioilla, se onnistuu aina.
Viime aikoina olen laiskuuksissani leiponut vain löysästä taikinasta helposti leikattavia sämpyläpaloja, mutta nyt päätin oikein pyöritellä. Tätä taikinaa vaivataan reilusti, joten yleiskone olisi ihan hyvä apu. Idean taikinaan sain siitä tavasta, jolla aito pizzataikinakin tehdään.
Moniviljasämpylät (12 kpl)
3½ dl vettä
½ pkt hiivaa
1 tl sokeria
4 dl sämpyläjauhoja (Myllärin luomu vehnä-kaura)
2 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
n 2 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa yleiskoneen kulhoon haalea vesi, sokeri ja hiiva. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
2. Lisää sämpyläjauhoja ja ruisjauhot sekä öljy ja vaivaa koneella vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 20 minuuttia.
3. Lisää levänneeseen taikinaan suola ja loput jauhot (sen verran, että koneella pyörittäessä saat kiinteän taikinan ja taikina irtoaa kulhon reunoista). Kohota rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Leivo sämpylöiksi jauhotetulla alustalla pyöritellen ja kohota valmiita sämpylöitä 30 - 40 minuuttia.
5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
22. tammikuuta 2013
Puolukkatoscakakku
Aamuisin haen yläkerran pakastimesta usein mustikoita tai mansikoita puuron seuraksi ja päivänä parina on sattuneet silmään siellä olevat puolukat. Tänään iski sitten himo puolukkapiirakkaan ja päädyin tekemään sille toscakuorrutuksen.
Edellisen kerran, kun tein toscapiirakkaa, onnistuin saamaan pohjan liian tummaksi. Omassa uunissani on siis ainakin ihan hyvä paistaa keskitasolla ja sitten kuorrutusvaiheessa vahtia haukkana, ettei pinta tummu liikaa.
Piirakka on makeaa, aivan kuten tavan toscapiirakkakin, joten happamat puolukat käyvät tähän just eikä melkein. Tein normaalin toscapiirakan pohjan 1,5-kertaisena, että sain tähän kakkumaista muhkeutta.
Hei, ja sellaista vielä, että minulla loppui mantelilastut kesken, joten pilkoin puolet manteleista kokonaisista kuorituista manteleista. Nämä rouheammat palat olivatkin paremman makuisia ja purutuntuma on kivempi kuin lastuissa.
Puolukkatoscakakku
Taikina:
3 munaa
2 dl sokeria
75 - 100 g voita
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1½ dl maitoa tai maustamatonta jogurttia
200 g pakastepuolukoita
Kuorrute:
50 g voita
100 manteleita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa
ripaus suolaa
1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sula voi (osan voi korvata ruokaöljyllä), jauhoseos ja maito ja sekoita tasaiseksi.
2. Kaada taikina voideltuun 24 - 26 cm vuokaan. Ripottele pinnalle jäiset puolukat.
3. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia.
4. Valmista sillä välin kuorrute. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoittele. Keitä varovasti pari minuuttia ja nosta pois liedeltä. Kaada täyte tasaisesti kakun pinnalle.
5. Paista kakkua kuorrutteineen vielä noin 15 minuuttia 200 asteessa (keskitasolla). Pidä pintaa silmällä, ettei se tummu liikaa.
20. tammikuuta 2013
Broilerikiusaus
Mielettömän hyvä ulkoilusää! Laitoin kiusauksen uuniin ja lähdin tyttöjen kanssa ulos ja mies sai siivousrauhan. Oikein hyvä diili!
Olin aivan varma, että tämä ruoka jo löytyy blogistani, mutta en onnistunut löytämään. Hurjan hyvää ja helppoa koko perheen ruokaa, jota voi halutessaan maustaa kirsikkatomaateilla, fetajuustolla, pinaatilla, sinihomejuustolla, parsakaalin kukinnoilla, porkkanaraasteella, hedelmänpaloilla (persikka, ananas), pekonilla, pavuilla... you name it!
Tämä on simppeleistä simppelein versio ja meillä seurana tarjottiin mustaherukkahilloa (ihan mun lemppari broileriruokien kanssa) ja raastesalaattia (kaalia, appelsiinia, raejuustoa ja porkkanaa).
Broilerikiusaus (6 - 8 ann.)
1 rkl öljyä
500 g broilerinfilettä
4 dl ruokakermaa (10 %)
½ dl vettä
1 valkosipulin kynsi
1 tl broilerimaustetta (sis. suolaa)
n. ½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl sitruunaista marinointimaustetta (korvaa esim. sitruunapippurilla tai ½ rkl sitruunanmehua ja hieman currya)
1 kg peruna-sipulisekoitusta
1. Pilko broilerinfileet. Pese alusta ja leikkuuvälineet huolellisesti.
2. Ruskista broileirnpalat pannulla.
3. Lisää pannulle ruokakerma, murskattu valkosipulinkynsi ja mausteet. Kiehauta. Testaa suola.
4. Kaada suureen uunivuokaan peruna-sipulisekoitus ja päälle kuuma kastike. Sekoita.
5. Paista 200 asteessa noin tunti. (tai 175 asteessa 1,5h).
14. tammikuuta 2013
Broileri-kukkakaalipastavuoka
Aivan uusi haastaja tämä ruoka meidän keittiössä ja oli niin hyvää! Olen monta kertaa törmännyt kukkakaalipastaan ja aina tyytynyt vain pohtimaan, että miltä se maistuisi. Nytkin olin tekemässä ihan perus broileripastavuokaa, mutta sitten muistin kukkakaalin ja päätin sulauttaa nämä kaksi ruokaa yhteen. Toimii! Kukkakaalin maku on mieto, mutta tuntui hyvältä korvata puolet pastasta kasviksella, johon broilerimauste (tai curry) sopii oikein mainiosti. Tämän kanssa kävi hyvin raikas appelsiini-raejuusto-vihersalaatti.
Oikea nimihirviö tämä ruoka, mutta pohdittuani nimeä totesin, että siitä jää liian olennaisia osia pois, jos puhun vaan broileripastavuoasta tai kukkakaalipastasta..
Broileri-kukkakaalipastavuoka (4:lle)
4 dl täysjyvä kierrepastaa
400 g tuoretta kukkakaalia
250-300 g broilerin maustamattomia filesuikaleita
1 rkl öljyä
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
2 tl broilerimaustetta (sis. suolaa)
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl pastan keitinlientä
2 dl ruokakermaa
n. 1/2 tl suolaa
1 pallo mozzarellaa
1. Keitä pasta kypsäksi ohjeen mukaan (ilman suolaa). Säästä 4 dl pastan keitinlientä.
2. Pilko noin puolikas kukkakaali (400 g) pieniksi paloiksi ja keitä paloja viitisen minuuttia siten, että ne ovat pehmeitä, mutta eivät aivan kypsiä.
3. Ruskista pannulla öljyssä broilerin filesuikaleet ja lisää sekaan hienonnettu sipuli sekä valkosipuli. Kuullottele sipuli kypsäksi.
4. Lisää broilerimauste ja vehnäjauhot ja sekoita.
5. Lisää pannulle vesi ja ruokakerma sekä suolaa.
6. Anna kiehahtaa. Lisää kuutioitu mozzarella.
7. Kaada uunivuokaan keitetty pasta ja keitetyt kukkakaalit sekä päälle broilerikastike. Sekoita ainekset ja painele aineksia hieman vuokaan, jotta kastike yltää pintaan asti. Ripottele päälle hieman juustoraastetta.
8. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia (väh. keskitasolla, jotta pinta saa hieman väriä).
11. tammikuuta 2013
Sieni-perunasosekeitto
Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kasvissosekeitto tässä blogissa. Tämä keitto on maultaan mieto ja sopivan kermainen. Jos haluaa vahvempaa sienen makua, niin kannattaa toki käyttää herkkusienen tilalla metsäsieniä.
Sieni-perunasosekeitto (4:lle)
600 g perunoita
8 dl vettä
200 g kantarellituorejuustoa
1 rkl öljyä
1 rs (200g) tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
½ tl suolaa
tuoretta persiljaa
hieman mustapippuria
1. Kuori ja pilko perunat.
2. Mittaa kattilaan vesi, lisää pilkotut perunat ja suola ja keitä perunat kunnolla kypsäksi.
3. Kuori sillä välin sipuli, harjaa herkkusienet puhtaaksi ja pilko aineket. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sieniä ja sipulia pannulla, kunnes sipuli on kypsää. Mausta suolalla.
3. Soseuta perunat keitinvedessä esim. sauvasekoittimella.
4. Lisää joukkoon kantarellituorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
5. Lisää sieni-sipuliseos ja hieman mustapippuria, tarkista suola. Lisää lopuksi tuore persilja ja nosta kattila pois liedeltä.
9. tammikuuta 2013
Lohinyytit
Tässä pyhien aikaan on nyt ollut monenlaista kiirettä ja askartelua, blogi on vähän kärsinyt tästä kaikesta kiireestä. Perinteisesti askartelen joulukortit itse ja nyt innostuin vielä hieman origameista ja olen iltaisin näperrelyt niitäkin lasten mentyä nukkumaan. Kuvassa onkin yksi kuudesta origamista kasattu tähti. Myös neulominen on hieman vienyt mennessään ja valkuviakin on pitänyt tilata ja puuhata valokuvakirjoja.. Ja lapset kyllä haastavat ajankäytön päivittäin muutenkin.
Askartelun lomassa on toki mukava juoda kuumaa teetä ja syödä joku hyvä suolapala, esimerkiksi lohinyytti. Joskus tulee sellainen pieni paniikki, että mitä suolaista sitä kahvipöytään nopsasti keksisi. Kokeilin tällaisia lohinyyttejä ja ne osoittautuivatkin oikein hyviksi.
Ps. Makeiden herkkujen keksiminen ei jostain syystä tuota niin usein ongelmia...
Lohinyytit (12 kpl)
500 g lehtitaikinaa (6 levyä)
250 g savulohta tai loimulohta
1 dl ranskankermaa
2 pehmeäksi keitettyä kananmunaa
1 raaka kananmuna
1 dl juustoraastetta (esim. voimakasta kermajuustoa)
tilliä ja ripaus mustapippuria
1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia aikaisemmin.
2. Perkaa ja pilko savulohi pieneksi. Sekoita siihen ranskankerma.
3. Kuori pehmeksi keitetyt kananmunat ja pilko ne. Sekoita kananmunapalat täytteen joukkoon.
4. Lisää raaka kananmuna sitomaan täytettä. Sekoita täytteeseen myös mausteet ja juustoraaste.
5. Leikkaa lehtitaikinalevyt kahdeksi neliöksi.
6. Nosta jokaisella taikinaneliölle noin ruokaluskallinen täytettä ja sulje nyytit huolellisesti nostamalla kulmat ylös täytteen päälle. Nipistä taikinakulmat kunnolla yhteen.
7. Paista 225 asteessa 10 - 15 minuuttia.
7. tammikuuta 2013
Keitetyt päärynät ja kinuskikastike
Jouluna jälkiruoaksi tein näitä ihania päärynöitä. Ja päärynoiden keitinliemen hyödynsin myöhemmin osana glögiä (sekaan purkillinen valmisglögiä). Piristykseksi ja hapokkuutta tuomaan annokseen olisi voinut kellauttaa vaikka muutaman karpalon, mutta lautaset tyhjenivät nopeasti näinkin.
Annoksissa tarjosin puolikkaan päärynän, mutta oikein makeanhimoisille menisi varmaan kokonainenkin. Siitä johtuen tuo erittäin epämääräinen annoslukumäärä.
Keitetyt päärynät ja kinuski (6 - 12:lle)
6 päärynää
1,5 dl sokeria
7 dl vettä
1 kanelitanko muutama neilikka
1 tl kardemumman siemeniä
Kuori päärynät mutta jätä kantatikku. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja mausteet. Kattilaksi käy 3 litran kattila. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja nosta päärynät kattilaan. Keittele noin 20 minuuttia. Kääntele päärynöitä hieman keittämisen aikana. Nosta päärynät liemestä ja halkaise halutessasi päärynät puolikkaiksi annoksia varten.
Kinuski
2 dl vispikermaa
2 dl sokeria
suolaa
Anna sokerin sulaa kattilassa melkein kokonaan ja lisää sitten kerma. Keittele 10 minuuttia hämmennellen. Lisää ripaus suolaa. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
6. tammikuuta 2013
Gulassi
Vaihto-oppilasaikanani unkarilainen boheemi kämppikseni teki meille gulassia ja minä vastavuoroisesti karjalanpaistia ja köyhiä ritareita. En kyllä erityisen tarkkaan muista, miltä se gulassi maistui, joten on vaikea arviida, miten lähellä tämä oma versioni on unkarilaista versiota. Resepteissä toistuu aina liha, reilu määrä paprikaa sekä tuoreena että jauheena ja tomaattia myös. Joten kun ainekset ovat näin simppelit, niin paras lopputulos syntyy varmasti kiireettömästi.
Gulassilla tarkoitetaan perunaa sisältävää keittoa tai pataa (kastiketta), joka tarjotaan perunoiden kera. Omaa versiotani tarjoilin riisin kanssa. Tämän ohjeen voi kuitenkin helposti muuntaa juurikin keitoksi lisäämällä lopuksi sekaan perunanpaoja kiehumaan (ja vettä).
Tällaiset ruoat, joissa tomaattia ja paprikaa haudutetaan antaumuksella kastikepohjassa, on niin mun suosikkeja!
Gulassi
2rkl öljyä
700 g naudan (ja sian) lihaa (esim. paistia, karjalanpaistilihoja, etuselkää, lapaa)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 paprikaa
2 porkkanaa
5 dl vettä
400 g tomaattimurskaa
2 tl suolaa
½ - 1 tl sokeria
1 tl chilimausteseosta
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
1. Ruskista huoneenlämpöiset lihat öljytilkassa ja siirrä ne kattilaan.
2. Lisää pannulle kuoritut ja hienonnetut sipulit sekä pilkotut paprikat. Kuullota hetki ja pilko sillä aikaa porkkanat. Lisää nekin pannulle muutamaksi minuutiksi. Kaada kasvisseos kattilaan. Lisää myös kuoritut valkosipulinkynnet (Voit murskata ne tai laiittaa kokonaisina ja poistaa haudutuksen jälkeen.)
3. Lisää kattilaan vesi, tomaattimurska ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi,
4. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla väh. 2 tuntia.
4. tammikuuta 2013
Kauramurokeksit
Talossa ei ollut keksin keksiä. Mieheni ja lapseni ovat melkosia keksirohmuja, joten päätin leipoa jotain pikkumakeita tulevan varalle. Nyt on siis niin perussettiä kuin olla ja voi. Vanhoja kunnon kauramurokeksejä. Kaura on leivonnassa yksi suosikkiraaka-aineitani, kokeilkaa kauravuokaleipääkin.
Kauramurokeksit (48 kpl)
200 g voita
1 1/4 dl fariinisokeria tai tavallista sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1. Vatkaa pehmeää voita ja sokeria hetki, kunnes seos on tasiasta ja kuohkeaa.
2. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne taikinaan.
4. Nosta taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
5. Kaavi taikina kulhosta ja jaa se kahtia. Pyörittele taikinapuolikkaasta noin 50 cm pitkä tanko ja leikkaa se 24 palaan. Pyörittele paloista palloja ja litistä niitä noin puolen sentin pakuisiksi kakkuksiksi leivinpaperilla. Yhdelle pellille mahtuu 16 keksiä.
6. Paista keksejä 175 asteessa keskitasolla 10 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan ennen purkittamista.