24. helmikuuta 2016

Mehevä kasviskastike pastalle


Kun viimeksi keitin ison tomaattikastikkeen, yksi osa meni herkulliseen pekoni-jauhelihalasagneen. Nyt tein tosi hyvää kasvispastakastiketta, jossa pääosassa ovat tomaattikastikkeen lisäksi munakoiso ja herkkusienet, Kastikkeen voi siis tehdä lisäämällä omatekoista tomaattikastiketta tai valmistaa koko kastikkeen samalla kertaa tomaattimurskasta ja muista aineksista.

Mehevä kasviskastike (4:lle)

2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 munakoiso
200 g herkkusieniä
n. 7 dl omatekoista tomaattikastiketta
tai tomaattikastikkeen sijaan:
400 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 rkl tomaattipyrettä
suolaa, mustapippuria
1 - 2 tl sokeria

tuoreita yrttejä (basilikaa ja persiljaa)
suolaa, mustapippuria

300 g pastaa

1. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla pieni hetki.
2. Lisää pilkottu munakoiso ja puhdistetut ja lohkotut herkkusienet. Kuullota, kunnes kasvikset saavat hieman väriä.
3. Lisää kasvisten joukkoon tomaattikastike tai vaihtoehtoisesti tomaattimurska, tomaattipyre ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää aivan lopuksi tuoreita, silputtuja yrttejä.
5. Tarjoa kastike pastan ja parmesanraasteen kera (vegaaniseen ei juustoraastetta).


14. helmikuuta 2016

Broileri-nuudelikeitto kookosmaidolla




Meidän lapset ei ole tottuneet kovin eksoottiseen ruokaan, mutta välillä kokeillaan esimerkiksi kookosmaitoa tai intialaisia mausteita. Tämä melko yksinkertainen keitto on ihana lämmittäjä talvipäivinä.

Broileri-nuudelikeitto (4:lle)

1 rkl öljyä
400 - 500 g broilerin rintafilettä
2 pientä porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1 varsisellerin varsi
½ keltainen paprika
½ rkl currya jauheena
1 dl pakasteherneitä
2 pss kanannuudeleita mausteineen
suolaa
200 ml kookosmaitoa
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa

1. Kuori porkkanat ja suikaloi ne. Hienonna valkosipuli ja pilko lehtisellerin varsi sekä paprika.
2. Pilko rintafileet pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannu ja ruskista filepalat öljyssä. Lisää pannulle myös pilkotut kasvikset ja kuullottele noin 5 minuuttia.
3. Kiehauta sillä välin kattilassa 1 litra vettä. Lisää veteen nuudelipussien mausteet (haluamasi mausteet) ja curry.
4. Lisää kiehuvaan liemeen paistetut broilerinpalat ja kasvikset. Keitä muutama minuutti.
5. Lisää pakasteherneet ja kookosmaito ja kuumenna nopeasti kiehuvaksi. Älä keitä. Lisää nuudelit ja nosta keitto pois liedeltä. Nuudelit kypsyvät kuumassa liemessä, mutta jos jatkat keittamistä, ne menevät helposti ylikypsiksi. Tarkista vielä maku.
6. Lisää lopuksi reilusti tuoretta persiljaa / korinteria.

12. helmikuuta 2016

Pekoni-jauhelihalasagne


Nyt valmistin lasagneen kunnon punaviinipohjaisen tomaattikastikkeen ja hain vaihtelua ja ruokaisuutta pekonista ja tuoreista herkkusienistä. Meillä tykättiin tästä lasagnesta kovasti!

Lasagnea varten keitetään iso tomaattikastike, jota jää reilusti yli pariin muuhunkin ruokaan.Tuollaisen tomaattikastikkeen keittäminen tuo keittiöön mahtavan tuoksun.  Pakko ei ole valmistaa isoa kastiketta, mutta mun mielestä se on kätevää ja sitten on pakastimessa valmiina jauhelihakastikkeen pohja tai pizzakastike tai ihan vaan tomaattikastike vaikkapa tuorepastalle.

Pekoni-jauhelihalasagne (6 ann.)

Iso tomaattikastike:
5 sipulia
5 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
4 tlk (1,6kg) tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
3 tl suolaa
tuoretta mustapippuria myllystä
2 tl kuivattua persiljaa
1 -2 tl oreganoa
1 tl chilimausteseosta
4 dl punaviiniä

1. Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki kuumassa öljyssä.
2. Lisää tomaattimurska, mausteet ja punaviini.
3. Anna hautua hiljalleen poristen 1 - 2 tuntia. Tarkista maku.

Lasagne: 
140 g pekonia
6 - 10 tuoretta herkkusientä
400 g jauhelihaa
7 dl itsetehtyä tomaattikastiketta

Juustokastike:
30 g voita
1 dl vehnäjauhoja
5 dl kevytmaitoa
3 dl vettä
½ tl suolaa
2 palloa (250 g) mozzarellaa

12 lasagnelevyä
tuoretta basilikaa
2 dl vastaraastettua parmesania

1. Silppua pekoni pieneksi ja laita se kylmälle pannulle. Laita pannu kuumenemaan ja anna pekonin ruskistua kevyesti.
2. Lisää harjatut ja viipaloidut herkkusienet ja jatka paistamista, kunnes herkkusienet saavat vähän väriä.
3. Lisää jauheliha kolmessa erässä ja paista kypsäksi.
4. Lisää sitten 7 dl tomaattikastiketta ja anna hautua 5 minuuttia. Tarkista suola.
5. Valmista juustokastike. Sulata kattilassa voi ja sekoita jauhot sulan voin sekaan. Lisää maitoa vähitellen koko ajan vatkaten, jotta kastikkeesta tulee sileää. Lisää myös vesi. Keitä 5 minuuttia. Lisää suola ja paloiksi revitty mozzarella.
6. Nosta kastike pois liedeltä ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.
7. Kasaa lasagne, Levitä vuoan pohjalle kolmasosa jauhelihakastikkeesta ja tuoreita basilikanlehtiä. Lado päälle kolme lasagnelevyä. Laita seuraavaan kerrokseen puolet juustokastikkeesta ja lado päälle 3 lasagnelevyä. Täytä seuraavat kaksi väliä jauhelihakastikkeella ja basilikalla  ja kaada viimeisen levykerroksen päälle loput juustokastikkeesta. Ripottele pinnalle parmesanraaste.
8. Paista 190 asteessa noin 35 minuuttia.
9. Anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoamista.

6. helmikuuta 2016

Herkullinen porkkanakakku


Tämä on versioni Australian Masterchefissä esitetystä Anna Polyvioun porkkanakakusta. Kyseessä on Australian vuoden jälkiruoka 2014. No, en ihmettele. Mutta: kotikokille nuo 12 elementtiä ovat kuitenkin hieman liikaa, joten jätin pari elenmettiä pois. Lisäksi olen oikonut hieman siellä, missä uskalsin. Tuo aprikoosi-porkkanasorbetti oli musta ihan superhyvää! Karamellikuorrutteen sijasta kävisi myös paksuksi keitetty yksinkertainen kinuski, mutta itse tein ohjeen mukaan.

Ennen kuin käyt töihin, niin varmista, että kaapeistasi löytyy kaksi irtopohjavuokaa (halk. 22 ja 18 cm), mieluusti keittiölämpömittari ja keittiövaaka, sekä mahdollisesti mehulingon, jos et halua ostaa porkkanamehua valmiina. Lisäksi muutama pikkukattila ja kaikkea mahdollista muuta!

Olkaa erittäin tarkkoja määrien kanssa! Tämä on kaiken kaikkiaan aikaavievä tekele, mutta myös superhyvä ja vähän erilainen! Koska tässä on paljon mahdollisuuksia polttaa jotain (pohjaan), suosittelen, että keskityt vain kakun tekoon :)


Porkkanakakku
100 g vehnäjauhoja
80 g sokeria
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
1 g suolaa
1½ tl kanelia
25 g saksanpähkinöitä
50 g rusinoita
2 kananmunaa
75 g voita (tai 60 g öljyä)
80 g porkkanaa raasteena
40 g omenaa raastettuna

Saksanpähkinämuru ja hasselpähkinäpraliinitahna
50 g saksanpähkinöitä
100 g hasselpähkinöitä

80 g sokeria
2 rkl vettä

Aprikoosi-porkkanasorbet
70 ml vettä
30 g glukoosisiirappia
90 g sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
200 ml Bonne 100% aprikoosisosetta
100 ml porkkanamehua

Aprikoosisydän
70 ml Bonne 100% aprikoosisosetta
40 ml porkkanamehua
10 g sokeria
2 liivatelehteä

Praliinikerma
65 ml kevytmaitoa
60 ml kuohukermaa
1/4 vaniljatanko
40 g sokeria
2 keltuaista
100 g valmista hasselpähkinäpraliinitahnaa
2 liivatelehteä
150 ml kuohukermaa vatkattuna

Karamellikuorrutus
175 g sokeria
140 ml vettä

150 ml kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
ripaus suolaa

35 g valkosuklaata
4 liivatelehteä

Tuorejuustovaahto
1 dl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
2 tl sokeria

1. Levitä leivinpaperin päälle 50 g saksanpähkinöitä ja 100 g hasselpähkinöitä eri päihin peltiä. Paahda uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia. Käytä ajastinta! Nosta pähkinät jäähtymään huoneenlämpöön.
2. Valmista kakkutaikina. Sekoita kuivat aineet. Lisää sitten kananmunat ja sula voi (tai öljy) ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Lisää raastettu porkkana ja omena ja sekoita. Kaada taikina irtopohjavuokaan (halk. 22cm), jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista kakkua 180 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Valmista sorbetti. Sekoita kattilassa vesi, glukoosisiirappi, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 2 minuuttia. Nosta pois liedeltä ja vatkaa sekaan porkkanamehu ja aprikoosisose. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta pakastimeen. Sekoita sorbettia aina muistaessasi.
4. Valmista aprikoosisydän. Laita 2 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kattilaan aprikoosisose, porkkanamehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Lisää pehmenneet ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki kattilassa. Kaada seos leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (halk. 18 cm) tai johonkin sopivaan astiaan. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.
5. Halkaise jäähtynyt kakkupohja siten, että alimman puoliskon paksuudeksi tulee noin 1,5 cm. Nosta kakkupohjan yläosa sivuun koristeeksi tulevaa kuivattua kakkumurua varten. Aseta varsinainen kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan uuden leivinpaperin päälle. Nosta kakkupohja kylmään.
6. Valmista hasselpähkinäpraliini ja saksanpähkinämuru. Kuori hasselpähkinät hiertämällä niitä käsien välissä. Rouhi sitten hasselpähkinät veitsellä leikkuulaudan päällä. Rouhi toisessa päässä leikkuulautaa saksanpähkinät. Kuumenna sitten kattilassa sokeriliemi.  Mittaa kattilaan 80 g sokeria ja 2 rkl vettä. Kuumenna liemi ja anna sen kiehua hiljalleen, kunnes se alkaa saada väriä ja muuttuu hieman kullankeltaista tummemmaksi. Sokeriliemi palaa helposti, mutta jos se jää liian vaaleaksi, se ei maistu karamellille. Kun liemi on sopivan väristä, kaada se ohuena nauhana rouhittujen pähkinöiden päälle. Sekoita pähkinöitä varoen lusikalla, mutta älä sekoita pähkinöitä toisiinsa. Anna jäähtyä hetki. Saksanpähkinämuru on käytännössä valmis, mutta sitä voi vielä ennen tarjoilua painella veitsenterällä pienemmäksi.
7. Jatka valmistamalla hasselpähkinäpraliinitahna. Hienonna hasselpähkinä-karamelliseos monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai vastaavalla leikkurilla, hätätilassa veitsellä. Tarkoitus on saada seos murskaantumaan niin pieneksi, että pähkinöistä irtoaa hieman öljyä ja seos muuttuu tahnamaiseksi.
8. Valmista praliinikerma. Laita 2 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa sitten kulhossa 2 keltuaista ja 40 g sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa 65 ml maitoa, 60 ml kermaa ja vaniljatangosta raaputetut siemenet. Kun kermaseos kiehahtaa, lisää sitä vähitellen keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan vispaten. Kaada sitten koko seos uudestaan kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen muutama minuuttia. Lisää sitten 100 g valmistamaasi hasselpähkinäpraliinitahnaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää seuraavaksi pehmenneet liivatelehdet (purista vedet pois). Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten 150 ml kuohukermaa vatkattuna. Sekoita.
9. Kasaa kakku. Irrota jähmettynyt aprikoosisydän varoen vuoasta ja nosta kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan. Kaada sitten praliinikerma päälle ja tasoita koputtelemalla vuokaa varoen pöydää vasten. Nosta kakku jääkaappiin tai pakastimeen, jos haluat, että kakku jähmettyy nopeammin. Ennen kuin kuorrutat kakun karamellilla, varmista että kakku on jähmettynyt.
10. Valmista kuivatettu kakkumuru. Murustele puolet ylijääneestä kakkupohjasta käsin tai leikkurilla. Kaada murut leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivata 100 asteessa n 30 minuuttia,
11. Valmista karamellikuorrute. Laita 4 liivatelheteä pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kattilaan 175 g sokeria ja 140 ml vettä. Anna liemen kiehua, kunnes sen lämpötila on n. 190 astetta (muuttuu taas kullankeltaiseksi jne.). Sokeriliemen kiehuessa kuumenna toisessa kattilassa 150 ml kermaa ja 1 tl vaniljasokeria. Kun sokeriliemi on sopivanväristä tai lämpötila saavuttaa tuon 190 astetta, kaada joukkoon kiehuva kerma. Seos kuohahtaa! Lisää sitten sokeri-maissitärkkelys-vesi-suolaseos karamellin sekaan ja anna kiehua puolisen minuuttia. Nosta pois levyltä ja lisää pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi. Lisää myös valkosuklaa ja sekoita, kunnes seos on tasainen. Jäähdytä aina välillä sekoittaen n. 30 asteiseksi.
12. Irrota jähmettynyt kakku vuoasta ja nosta uuniritilän päälle. Laita alle leivinpaperi. Valuta haalea karamellikastike hitaasti kakun keskelle ja varmista, että se valuu tasaisesti joka kohtaan. Kun karamelli on asettunut, nosta kakku ritilältä tarjoilulautaselle ja kylmään jähmettymään,
13. Valmista tuorejuustovaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa sitten joukkoon tuorejuusto. Mausta sokerilla.
14. Tarjoile kakku kakkumurun, saksanpähkinämurun, tuorejuustokerman ja aprikoosi-porkkanasorbetin kera.


3. helmikuuta 2016

Parmesan-yrttilohi ja sitruunarisotto - hurmaava yhdistelmä


Äskettäin kirjoitetussa pihvipostauksessa kerroin Suomalaista kotiruokaa - Mestarikokkien reseptipankki - kirjasta. Myös tämä ohje on sieltä peräisin. Tällä kertaa menin melko tarkasti alkuperäisen reseptin mukaan. Osan majoneesista korvasin kreikkalaisella jogurtilla, koska en ole varsinaisesti majoneesifani ja kaapista löytyi vain chilimajoneesia, joten otin varman päälle. Lisäsin myös tilkan kuohukermaa risottoon, vaikkei se risottoon perinteisesti kuulu, mutta sitruunanmaku oli hieman liian hapan ja arvelin pyöristää makua vähän. Maistelkaa sopiva hapokkuus, mutta älkää jättäkö risottoa liian vaisuksi!

Sitruunarisotto sopii miedon kalan kanssa juuri hapokkuutensa vuoksi. Aluksi tuntui älyttömältä suolata kala suolaliemessä, mutta lopputuloksena oli erittäin tasainen maku, joten ehkä se olikin nerokasta! Ehkä ei kannata kyseenalaista huippukokkeja :) Kuorrute pysyi tasaisesti kalan päällä myös paistettaessa, hyvä!


Parmesan-yrttilohi ja sitruunarisotto (4:lle)

5 dl vettä
50 g karkeaa merisuolaa
600 g lohifilettä
3 rkl majoneesia (osan voi korvata kreikkalaisella jogurtilla
1 - 2 rkl pilkottuja yrttejä, paersiljaa ja tilliä
2 rkl raastettua Parmesan-juustoa

Sitruunarisotto:
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1½ dl risottoriisiä
3 dl kanalientä
1 sitruunan mehu
½ sitruunan kuori
2 rkl voita
2 rkl Parmesan-raastetta
(2 rkl kuohukermaa)

1. Valmista suolaliemi. Yhdistä suola ja vesi ja keitä, kunnes suola on liuennut kokonaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
2. Leikkaa lohi annospaloiksi ja upota lohet suolaliemeen 5 - 10 minuutiksi. Nosta lohipalat talouspaperille ja kuivaa palat.
3. Sekoita yrttikuorrutusta varten kaikki ainekset keskenään. Levitä ohut kerros kuorrututa filepaloille. Jätä lohet hetkeksi odottamaan ja laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. (Laita lohet uuniin, kun risotto on kiehunut noin 10 minuuttia). Paista lohipaloja noin 10 minuuttia (tarkista sopiva kypsyys).
4. Valmista risotto. Kuullota sipuli öljyssä ja lisää sitten riisi. Jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää sitruunamehu ja vähitellen kanalientä koko ajan sekoittaen. Sekoita ja lisää lientä pikkuhiljaa. Sekoittamalla risotto saa kermaisuutta ja näet oikean paksuuden. Kun riisi on lähes kypsää, lisää vielä tilkka nestettä, raastettu sitruunankuori, voi ja Parmesan-juusto.
5. Tarjoa risotto heti paistetun lohen kera.




2. helmikuuta 2016

Nyhtöpulla mustikka- ja puolukkatäytteellä



Joulun aikaan leivoin nyhtöpullaa. Kyseessä on siis peruspullataikina, johon tulee täyte vaniljatuorejuustosta ja marjoista. Taikinan muotoilutapa oli jotain minulle aivan uutta. Idean näin Valion ruokasivuilta.

Kiva tarjottava kahvipöytään, jokainen voi ottaa sitä makua, mikä paremmin maistuu.

Vinkki: pullan päälle voi myös valuttaa paksua kinuskia  tai valkosuklaata raidoiksi. Täytteeksi käyvät karamellisoidut omenapalat, marjat, persikka, aprikoosi tai vaikkapa pähkinät. Sekoita pähkinöiden kanssa vaniljatuorejuuston joukkoon pari ruokalusikallista vaahterasiirappia.

Nyhtöpulla

2½ dl maitoa
½ pkt (25g) hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
½ rkl jauhettua kardemummaa
n. 7 dl jauhoja
75 g voita

Täyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
1 dl mustikoita
1 dl puolukoita

voiteluun kananmunaa
koristeluun tomusokeria


1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kardemumma ja sokeri ja hieman jauhoja. Lisää suola.
2. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan taikinaa sekoittaen ja vaivaten.
3. Lisää myös pehmeä voi ja vaivaa taikina tasaiseksi.
4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä.
5. Jaa taikina kahtia ja kauli molemmat osat hyvin jauhotetulla pöydällä ympyröiksi (halkaisija 25 cm).
6. Nosta toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä pinnalle vaniljatuorejuusto. Ripottele toiselle reunalle mustikat ja toiselle reunalle puolukat. Nosta toinen taikinalevy kanneksi.
7. Leikkaa levy 12 sektoriin siten, että palat jäävät keskustasta kuitenkin hyvin kiinni.
8. Kieritä sektorit kierteelle.
9. Kohota 10 minuuttia. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.
10. Sihtaa jäähtyneen pullan pinnalle runsaasti tomusokeria.




1. helmikuuta 2016

Pihvi & konjakki-pippurikastike - viikonlopun kruunu!


Mulla on yks aika huikea keittokirja, Suomalaista kotiruokaa: mestarikokkien reseptipankki. Olen laittanut kirjasta muutamia ruokia ja kaikki ovat olleet tosi herkullisia. Ohjeet ovat hieman summittaisia, ilmeisesti juuri siksi, että kokit ovat ammattilaisia. Kirjassa on reseptejä mm. Akseli Herleviltä, Antto Melasniemeltä, Markus Maulavirralta, Pekka Terävältä ja monelta muulta.

Tämäkin pihvi & kastike löytyy kyseisestä kirjasta. Kirjassa tosin pyydettiin naudan sisäfilettä, mutta ostin ulkofilettä, koska sisäfileen hinta tuntui hurjalta. Onnistuin ulkofileen kanssa erinomaisesti, ehkä paras paistamani pihvi tähän asti. Kastike oli myös tosi hyvää! Ohjeessa pyydettiin maustamaan pihvi ennen paistoa, mutta en uskonut, kun niin useon toitotetaan, että maustaminen tapahtuu vasta paistamisen jälkeen.

Ranskalaiset tein itse uunissa. Eihän niistä sellaisia rapeita tule kuin uppopaistamalla, mutta tarpeeksi hyviä.

**Ruokailimiö nyt Facebookissa! Täällä!**

Ulkofilepihvi ja konjakki-pippurikastike

500 - 600 g naudan mureaa ulkofilettä
voita
suolaa

Kastike:
½ rkl juuri rouhittua mustapippuria
1 rkl öljyä
1 tl dijoninsinappia
n. ½ dl konjakkia
1 dl punaviiniä/ lihalientä /pannun paistinlientä
1 dl kuohukermaa
suolaa, ripaus sokeria


1. Ota liha ajoissa huoneenläpöön. Leikkaa fileestä tarkasti kalvot pois ja leikkaa sen jälkeen poikkisyin neljäksi tasapaksuksi pihviksi. Jätä leikkuulaudalle hetkeksi lepäämään.
2. Ota sillä väliin esiin kastikeainekset. Mittaa kattilaan öljy ja rouhittu mustapippuri. Kiehauta kevyesti. Lisää sinappi ja konjakki ja kiehauta uudelleen. Lisää sitten kerma ja punaviini tai lihaliemi (jos käytät pannun huuhdelientä, niin voit antaa kastikkeen tässä vaiheessa odottaa hieman sivussa ja lisätä liemen, kun olet saanut pihvt paistettua). Anna kastikkeen kiehua 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria (tarvittaessa).
3. Kuumenna paistinpannu. (Itselläni on induktioliesi ja annoin pannun kuumentua tasolla 7 ja paistoin pihvit mysö tuolla tasolla).
4. Laita paistinpannulle reilu nokare voita ja anna sen sulaa. Kun sihinä loppuu, lisää kaksi pihviä (enempää ei kannata paistaa kerralla.) Paista noin kolme minuuttia, jos haluat pihveistä suunnilleen medium plussan. Toki paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja pannun kuumuudesta. Lihan pinnalle alkaa nousta punaista lihasnestettä, kun pihvi on valmis käännettäväksi. Paista sitten toista puolta suunnilleen sama aika.
5. Kun pihvi on käännetty, voit maustaa pinnan suolalla. Kun pihvi on paistettu, nosta se lepäämään lautaselle folion alle.
6. Paista samoin kaksi muutakin pihviä. Anna pihvien levätä folion alla 5 - 10 minuuttia.
7. Jos käytät kastikkeeseen pannun huuhdelientä, niin lisää nyt pannulle 1 dl vettä ja sekoita, ja lisää sitten liemi siivilän läpi kastikepohjaan. Keitä kastiketta sitten 5-10 minuuttia, kuten muussakin tapauksessa.
8. Voit käännellä pihvit kastikkeessa juuri ennen tarjoilua tai tarjota pihvit ja kastikkeen erikseen mielellään lämmitetyiltä lautasilta.