Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
23. joulukuuta 2015
Saaristolaisleipä, mahtava juustojen kaveri
Joulun aikaan pitää aina leipoa saaristolaisleipää. Se saa tekeytyä paiston jälkeen päivän pari ja säilyy parisen viikkoa viileässä. Saaristolaisleipä on hyvää kovien juustojen kanssa. Ja aurajuuston ja hillon kanssa. Ja lohen sekä savulohimoussen kanssa. Ja kunnon kinkun ja ihan vain voin kanssa.
Paistoajoista on netissä monia versioita. Itse olen paistanut nyt melkein puolitoista tuntia, sitten voidellut kahvisiirapilla ja sitten paistanut vielä parikymmentä minuuttia.
Yleensä ohjeissa on siirappia 3 dl mutta omassani on kaksi. En kaipaa enempää makeutta.
Saaristolaisleipä (2 leipää)
1 l piimää tai appelsiinimehua
75 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
2 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
1. Liota hiivaa kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat ja siirappi ja sekoita hetki.
2. Lisää suola, ruisleseet ja lopuksi ruis- ja vehnäjauhot. ALusta taikinaksi.
3. Kohota taikina rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Jaa taikina kahteen leipävuokaan (väh. 1.5l).
5. Paista leipiä 175 asteessa 1 h 20 min. Voitele leivät kahvin ja siirapin seoksella ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
6. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä haaleaksi. Kumoa vuoistaan.
7. Säilytä leipiä kylmässä muoviin tai folioon käärittynä.
22. joulukuuta 2015
Piparkakku-tiramisu
Muutama viikko sitten vietettiin tyttöjen pikkujouluja ja tämä jälkiruoka taisi olla listalla jo toistamiseen tässä vuosien varrella. Tein tätä nyt kotiinkin jälkkäriksi, kun ystäväperhe kävi syömässä meillä alkavan joulun kunniaksi.
Olen oppinut viime vuosina jotenkin pitämään piparkakuista, en nyt niin, että popsisin niitä pelkiltään, mutta sinihomejuuston ja muidenkin juustojen kanssa menee ja samoin jälkiruoissa. Tämä jälkkäri ei vaadi sen kummempia keittiötaitoja, oikeastaan tämän voisivat valmistaa pöytään perheenjäsenistä ne, joille keittiövuoro ei yleensä osu ;)
Kerrosten väliin tulee omenasosetta ja siinä kannattaa olla tarkka, ettei osta liian sokeroitua versiota tai jopa omenamarmeladia. Bonnen ja Euroshopperin soseet on hyväksi havaittu tätä jälkiruokaa ajatellen. Monella voi toki olla kotitekoista kaapissa ja sehän se olisi parasta, mutta meillä oli niin nihkeä omenavuosi, että ei tarvitse soseesta edes haaveilla.
Jälkiruoka vaatii vetäytyäkseen muutaman tunnin ja on erittäin hyvää vielä seuraavanakin päivänä. Voi siis tehdä jo illalla odottamaan seuraavan päivän ruokailua, kunhan säilytyspaikka on tarpeeksi kylmä.
Piparkakku-tiramisu (6:lle)
15 - 25 piparkakkua
1 rkl konjakkia
2 rkl kahvia
n. 300 g omenasosetta (Bonne tai Euroshopper)
2 dl kuohukermaa
1 rkl konjakkia
1 rkl sitruunamehua
1 prk Valio luumu-kanelirahkaa
(tai 200g rahkaa, 2 rkl luumumarmeladia, 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria)
1. Valmista ensin täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen konjakki ja sitruunamehu sekä luumu-kanelirahka.
2. Asettele vuoan pohjalle piparkakkuja. Piirakkavuokaan tiramisun voi tehdä kaksikerroksiseksi, johonkin kapeampaan kulhoon tai maljaan kolmikerroksiseksi.
3. Sekoita konjakki ja kahvi keskenään ja kostuta sillä varovasti piparkakkuja esim. pullasutin avulla. Levitä sitten päälle omenasosetta ja osa rahkatäytteestä. Tee samoin seuraava kerros ja mahdollinen kolmas kerros. Päällimmäiseksi jää rahkatäyte.
4. Peitä astia hyvin ja anna jälkiruoan vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
5. Koristele tummalla kaakaojauheella ja vaikkapa valkosuklaalastuilla tai piparkakun paloilla.
Punajuurilaatikko (joulupöydän) lisukkeeksi
Tein tänään joulupöytään vielä maksalaatikkoa ja punajuurilaatikkoa. Punajuurilaatikko on tällä kertaa hyvin yksinkertainen, ilman mitään voimakkaita makuja, Ajattelin, että syömme sitä jo huomenna loimulohen kaverina. Laatikko on helppo tehdä ja smetana maistuu siinä ihanasti. Makeutta ei tarvitse lisätä, sillä keitetyt punajuuret makeutuvat paistettaessa uunissa.
Punajuurilaatikkoa voi halutessaan maustaa sinihomejuustolla tai muulla voimakkaalla juustolla. Jos tykkää happamasta mausta, niin laatikkoon voi kuutioida myös suolakurkkua tai mausteeksi voi laittaa 1 - 2 rkl viinietikkaa.
Punajuurilaatikko
1 kg punajuuria
vettä
1 - 2 sipulia
100 g smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
½ - 1 t timjamia
mustapippuria myllystä
1. Lohko punajuuret. Voit kuoria punajuuret raakana tai vasta keittämisen jälkeen. Keitä lohkoja 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
2. Kuori punajuuret, jos et kuorinut niitä jo raakana. Hienonna, suikaloi, raasta tai kuutioi punajuuret ja kaada ne uunivuokaan.
3. Kuori ja hienonna sipuli ja sekoita punajuurisuikaleiden sekaan.
4. Sekota keskenään smetana, kerma, timjami, suola ja mustapippuri ja lisää seos vuokaan. Sekoita hyvin.
5. Paista 180 asteessa noin tunti.
21. joulukuuta 2015
Tähtipullat
Aina olen ajatellut, että nämäkin pullat ovat vaivalloisia lopputulokseen nähden, mutta sopivan leivontavimman iskiessä näitä onkin tosi hauska tehdä. Valmistaa murotaikinan ja laittaa sen jääkaappiin jähmettymään, valmistaa sitten pullataikinan ja antaa kohota. Juo siinä välissä vaikka kahvit. Sit leipoo pullat, kaulii tähdet päälle ja sitten vain paistelemaan. Joulunaikaan tähden tai sydämen voi kaulita myös piparkakkutaikinasta.
Pullataikina on varmasti tuttu juttu, joten tässä postauksessa on esillä vain murotaikina ja tähtipullien valmistus.
Tähtipullat (24 kpl)
5 dl:n pullataikina
Murotaikina tähtiiin:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
½ tl leivinjauhetta
n. 2½ dl vehnäjauhoa
½ tl vaniljasokeria
1. Valmista murotaikina. Vatkaa pehmeää voita ja sokeri hetki. Lisää voimakkaasti vatkaten keltuainen. Kääntele joukkoon sitten toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Nosta taikina jähmettymään jääkaappiin.
2. Valmista pullataikina. Anna kohota noin 30 minuuttia.
3. Jaa taikina 24 osaan ja pyörittele pikkupulliksi. Kohota noin 20 minuuttia.
4. Kauli murotaikina noin 4 mm vahvuiseksi ja ota muotilla tähtikuvioita (halkaisija 5-6 cm). Kauli ylijäänyt taikina uudelleen ja ota muotilla lisää tähtiä. Taikina riittää juuri ja juuri 24 pullaan, mutta osan pullista voi leipoa myös tavallisiksi pulliksi.
5. Voitele kohonneet pullat kananmunalla.
6. Nostele pullien päälle tähdet.
7. Paistaa pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia.
7. joulukuuta 2015
Mukikakkua paremman puutteessa
Yhtenä iltana lasten mentyä nukkumaan teki kummasti mieli jotain herkkua. Eka kerta, kun kokeilin leipoa mikrolla. Lopputulos oli yllättävän hyvä. Yllättävän! Aatelkaa, suklaakakkua, suolaisia pähkinöitä ja jotain kinuskijäätelöä. Ei huono! Katottiin telkusta yhtä suosikkisarjaa ja herkuteltiin. Nam!
Olen ollut vastahankainen kokeilemaan mukikakkuja, koska ruoanlaitto mikrossa tuntuu kovin oudolle Tupperware-kutsuillakin pyörittelen salaa silmiäni ja mietin, että kuka laittaa ruokaa mikrossa, kun mikroruoanlaittoastioita on kuitenkin myynnisä paljon! No, nyt olen laittanut jotain mikrossa ja sehän meni oikein hyvin. Vaan enpä siirry mikron pariin sen enempää jatkossakaan, mukikakut voi pitää yhtenä (ja ainoana) bravuurina.
No mutta, kokeilkaa ihmeessä mukikakkuja.
Mukikakut 2 kpl
1 kananmuna
4 rkl sokeria
25 g voita
4-5 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa (1 maustemitta)
1/4 tl leivijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl suolattuja pähkinöitä
2 rkl maitoa
1. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita joukkoon sokeri. Vatkaa vähän haarukalla.
2. Lisää sula voi ja sekoita joukkoon jauhoseos, suola, suolapähkinät ja maito. Sekoita juuri ja juuri sekaisin (mahdollisimman vähän).
3. Jaa taikina kahteen mukiin (vetoisuus n. 3 dl). Kakun voi muuten hyvin jakaa kolmellekin, pienempiin kuppeihin.
4. Kypsennä yksi kakku kerrallaan mikrossa täysteholla (800w) n. 80 - 90 sek. Eka kerralla kypsennysaikaa voi olla vaikea arvioida, mutta kokemus tekee mestarin!
5. Tarjoa heti. Lisäksi voit tarjota jäätelöä tai kermavaahtoa, suolapähkinöitä ja vaikka suklaakastiketta.