23. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä, mahtava juustojen kaveri


Joulun aikaan pitää aina leipoa saaristolaisleipää. Se saa tekeytyä paiston jälkeen päivän pari ja säilyy parisen viikkoa viileässä. Saaristolaisleipä on hyvää kovien juustojen kanssa. Ja aurajuuston ja hillon kanssa. Ja lohen sekä savulohimoussen kanssa. Ja kunnon kinkun ja ihan vain voin kanssa.

Paistoajoista on netissä monia versioita. Itse olen paistanut nyt melkein puolitoista tuntia, sitten voidellut kahvisiirapilla ja sitten paistanut vielä parikymmentä minuuttia.

Yleensä ohjeissa on siirappia 3 dl mutta omassani on kaksi. En kaipaa enempää makeutta.

Saaristolaisleipä (2 leipää)

1 l piimää tai appelsiinimehua
75 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
2 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiivaa kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat ja siirappi ja sekoita hetki.
2. Lisää suola, ruisleseet ja lopuksi ruis- ja vehnäjauhot. ALusta taikinaksi.
3. Kohota taikina rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Jaa taikina kahteen leipävuokaan (väh. 1.5l).
5. Paista leipiä 175 asteessa 1 h 20 min. Voitele leivät kahvin ja siirapin seoksella ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
6. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä haaleaksi. Kumoa vuoistaan.
7. Säilytä leipiä kylmässä muoviin tai folioon käärittynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti