Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
24. elokuuta 2012
Saksanpähkinäleipä
Tässä yksi versio elonkorjuuleivän taikinalla toteutetusta leivästä. En oikeasti leivo juuri muita taikinoita, kun tätä elokorjuuleipää, se vain toimii ja tuloksena on poikkeuksetta makoisaa leipää.
Saksanpähkinäleipä sopisi hyvin juustoiltaan ja sen päälle sopivat oikein hyvin myös makeat hillokkeet ja marmeladit.
Saksanpähkinäleipä 2 kpl
8 dl vettä
10 g hiivaa
2 tl suolaa
1 kg jauhoja
100 - 150 g saksanpähkinöitä murskattuna
1. Sekoita haaleaan veteen hiiva, jauhot ja suola ja vaivaa taikina sekaisin.
2. Nostata taikinaa noin kolme tuntia. Käy vähän kääntelemässä taikinaa puolen tunnin - tunnin välein.
3. Murskaa pähkinät ja vaivaa varovasti valmin taikinan joukkoon. Voit laittaa pähkinöitä vain puolikkaaseen taikinaan, niin saat tavallisen ja pähkinäleivän.
4. Pyöräytä leiväksi, älä vaivaa tai kääntele turhaan. Nostat leipiä liinan alla vajaa tunti.
5. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia, laske lämpö 200 ja paista vielä 15 - 20 minuuttia tai kunnes ovat kunnolla ruskeita ja pohja kumisee. Voit laittaa uuniin pienen metallisen vesikipon, niin saat pinnat rapeiksi.
6. Jäähdytä ritilällä ilman peittoa.
Jäi mietityttämään hiivan määrä, 10 g. Käytätkö kuivahiivaa? :D
VastaaPoistaLuinpa uudelleen ohjeesi (ajattelin ryhtyä tuumasta toimeen nimittäin)ja hoksasin, että ilmeisesti 3 tuntia kestävä kohotus vaikuttaa hiivan määrään...
PoistaJuu, juuri niin. Katsopa tuota linkkiä, joka johtaa siihen alkuperäiseen elonkorjuuleivän ohjeeseen. Siellä on selvitystä enempi.
VastaaPoistaYmmärrtääkseni nykyohjeissa on hiivaa suuri määrä ainoastaan siksi, että leipä halutaan leipoa pika pikaa. Leivästä tulee kuitenkin ehdottomasti paremman makuinen ja rakenteinen, kun laittaa vain vähän hiivaa ja antaa sen kasvaa rauhassa.