Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
2. tammikuuta 2017
Jouluinen pipari-rahkakakku
Ostin joulunajaksi kotiin piparkakun makuista rahkaa, tarkemmin en suunnitellut, mitä siitä tekisin. Arlalla oli kuitenkin sivuillaan herkullisen oloinen resepti, jota aika lailla noudatin. Kakulla herkuteltiin uuden vuoden aikaan. Tykkäsin!
Aina sanotaan, että koristeiden tulisi olla syötäviä, mutta itse rikon tätä sääntöä melko usein. Nytkin laitoin koristeeksi kanelitangon ja neilikoita. Niinhän siinä sitten kävi, että pari mieshenkilöä söi myös neilikat. Kun kiirehdin asiasta huomauttamaan, niin neilikat oli jo popsittu. Kuulemma oli vähän puista.. Että muistuttiaisn nyt siitä, että tarjoillessa kannattaa huomauttaa, jos jokin osa koristeista ei ole tarkoitettu syötäväksi.
Itse kakku ei ole kovinkaan makea, ja puolukka-glögikastike on ihanan kirpeää. Toki makeutta voi halutessaan lisätä ja reseptissä oli ehdotettu myös joulumausteiden lisäämistä, mutta itse valmistin kakun hyvin suoraviivaisesti. Kastikkeen valmistin hieman eri tavalla. Kakun tein 22cm irtopohjavuokaan.
Piparkakkurahkat voi korvata kermarahkalla (rasvaa 4-8%), maustaa sokerilla, vaniljalla ja piparkakkumausteilla.
Jouluinen pipari-rahkakakku
Pohja:
150 g piparkakkuja
50 g voita
Täyte:
2 prk piparkakkurahkaa (Arla)
1 prk kuohukermaa
4 liivatelehteä
2 rkl vettä/ sitruunamehua
Puolukka-glögikastike
1/2 dl glögitiivistettä
1/2 dl vettä
2 dl puolukoita
1 rkl sokeria (tai maun mukaan)
pala tähtianista
1. Murusta piparit hienoksi ja lisää joukkoon sula voi. Painele taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (22cm) ja nosta kylmään jähmettymään.
2. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon piparkakkurahka.
4. Kuumenna kattilassa tilkka vettä/ sitruunamehua ja liota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää seos ohuena nauhana kerma-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. (Lisää tarvittaessa hieman sitruunamehua, omaan makuuni kakku kaipasi hieman terävyyttä.)
5. Kaada täyteseos piparipohjan päälle ja tasoita. Nosta kylmään jähmettymään vähintään 4 tunniksi.
6. Valmista puolukka-glögikastike. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä 3 - 5 minuuttia. Voit survoa puolukoita hieman lusikan avulla. Säädä makeus sopivaksi. Nosta kastike jäähtymään. (Jos pidät aniksen mausta, kannattaa kiehuttaa joukossa tähtianista.)
7. Koristele kakku halutessasi piparimurulla, kanelitangolla ja muilla joulumausteilla. Tarjoa kakku kastikkeen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti