Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
5. tammikuuta 2017
Kaurajogurttia aamupalaksi
Kaurajogurttia voi valmistaa myös kotona. En ole juurikaan kaupasta maidottomia välipalatuotteita tai jogurttia vastaavia tuotteita ostanut, koska ensinnäkin olen kovin epäluuloinen ja toisekseen, ne mitä olen maistanut (soijapohjaisia), eivät ole maistuneet. Vaativat ilmeisen paljon totuttelua kohdallani. Lisäksi kaupan valmisteilla on huomattavan pitkä ainesosaluettelo. Samankaltaisen tuotteen voi valmistaa kotona viidestä - kuudesta raaka-aineesta. Ja muuten paljon edullisemmin! Mut kokeilkaa, ja te jotka tunnette vastaavia tuotteita, niin varmaan osaisitte sitten paremmin kertoa erot ja vahvuudet kaupan ja kotitekoisen välillä.
Tämä kotona valmistettu kauravalmiste on paksuhkoa ja hieman kiisselimäistä, ennemmin kuin lohkeavaa ja jogurttimaista. Syy tähän on varmaankin se, että kauran osuus on suurempi, eikä tätä hyydytetä tärkkelyksellä, vaan sakeus tulee nimeonomaan kaurasta ja psylliumista.
Törmäsin reseptiin Vegaanin keittiössä - kirjassa. Muutin reseptiä lisäämällä siihen cashewpähkinää ja vähentämällä kaurahiutaleiden määrää. Tämän tein siksi, että sain tuotteeseen lisää hyviä rasvoja ja ajattelin, että se vähentäisi hieman kiisselimäisyyttä. Rakenne olikin mielestäni aika mukava.
Kaurajogurtti sopii aamiaiseksi tai välipalaksi. Tarjoilen sen mieluiten tuoreiden hedelmien ja marjojen kera. Myös supermarjat ja pähkinät sopivat tosi hyvin. Tämä sopii hyvin myös smoothien pohjaksi.
Kaurajogurtti (n. 6 dl valmista jogurttia)
30 g (reilu 1/2 dl) cashewpähkinöitä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
4 dl vettä
1 tl psylliumia
1 tl agavesiirappia tai muuta makeutusta
ripaus vaniljaa ja suolaa
1 rkl sitruunamehua
1. Mittaa blemderiin pähkinät, kaurahiutaleet ja vesi. Anna liota puolisen tuntia.
2. Surauta tasaiseksi. Lisää psyllium, agavesiirappi, suolaripaus, vanilja sekä sitruunamehu, Anna blenderin käydä 1-2 minuuttia, kunnes jogurtti on aivan sileää.
3. Nosta jääkaappiin tekeytymään, mielellään yön yli.
2. tammikuuta 2017
Freeze! - Smoothie packit pakastimeen
Aina ei kotoa löydy useampaa sorttia smoothieen laitettavaksi ja kaiken pitäminen varalla johtaa väistämättä siihen, että nuupahtaneita vihreitä löytyy vihanneslokerosta. Nyt päätin kokeilla smoothie packeja ihan kunnolla. Pakastimeen valmiita settejä, jotka olen testannut ja ujuttanut niihin mukavasti vihreitä ainesosia. Jokaista raaka-ainetta voi käyttää tietyn verran yhteen reseptiin, mutta tekemällä useamman pakkauksen, saa kaikki käytettyä. Lisäksi luovuuden voi päästää tekovaiheessa valloilleen. Tein 22 pakkausta ja samalla testasin varmaankin 8 eri yhdistelmää.
Arvatkaa, miten ihanaa oli leikellä paloiksi näitä suloisia aineksia ja kokeilla erilaisia komboja. Jääkaapissa on vielä kuusi lasia smoothieta, ehkä iltapalaksi? :)
Kaikki smoothiet rakentuvat suunnilleen seuraavasti:
200 - 250 g hedelmiä & vihreitä (pakastetaan)
Valmistus: Smoothie pack blenderiin, lisätään 1,5 dl vettä (ja 1-2 rkl siemensekoitusta, jos siltä tuntuu).Tuloksena on noin 4 dl (1-2 ann.) smoothieta.
Banaanin ja avokadon päälle tiputtelen pari teelusikallista sitruunamehua, jotta väri pysyy kauniimpana, mutta myös maku tekee hyvää moneen yhdistelmään! Pakastaminen vie ainesosista hiukan makeutta, joten se on ainoa kinkkinen kohta sekoitusten tekemisessä. Makeus on kuitenkin vain tottumuskysymys ja siitä voi oppia myös pois. Toisaalta, jos valmis smoothie on liian kirpeä, pieni pala banaania tai hieman agavesiirappia korjaa asian nopsaan.
SmoothiePack1: Makea marja
100 g ananasta
50 g banaania
50 g puolukkaa
50 g mustikkaa
kourallinen babypinaattia
1/2 persimon
1 tl sitruunamehua
SmoothiePack2: Vihreä kuningatar
80 g ananasta
70 g pakastemangoa
1 klementiini
20 g lehtikaalta (kaksi pientä kourallista)
pieni kourallinen babypinaattia
20 g (n. 6 lehteä) tammenlehtisalaattia/ Ruustinnan salaattia
SmoothiePack3: Kirpeä keltainen
70 g ananasta
70 g pakastemangoa
70 g mandariinia
1 cm tuoretta kurkumaa
40 g banaania
SmoothiePack4: Vihreä diiva
80 g ananasta
70 g mangoa
40 g banaania
40 g varsiselleriä
6 tammenlehtisalaatin/ Ruustinnan salaatin lehteä
40 g suikaloitua porkkanaa
2 tl sitruunamehua
SmoothiePack5: Lila marja
50 g banaania
50 g avokadoa
1/2 lehtikaalin lehti
kourallinen babypinaattia
70 g mustikkaa
50 g mansikkaa
4 tl sitruunamehua
SmoothiePack 6: Mustikka-banaani
50 g banaani (1/2)
50 g avokadoa (1/2)
80 g mustikoita (n. 1,5 dl)
30 g puolukkaa (n. 1/2 dl)
2 tl sitruuna- tai limenmehua
Jouluinen pipari-rahkakakku
Ostin joulunajaksi kotiin piparkakun makuista rahkaa, tarkemmin en suunnitellut, mitä siitä tekisin. Arlalla oli kuitenkin sivuillaan herkullisen oloinen resepti, jota aika lailla noudatin. Kakulla herkuteltiin uuden vuoden aikaan. Tykkäsin!
Aina sanotaan, että koristeiden tulisi olla syötäviä, mutta itse rikon tätä sääntöä melko usein. Nytkin laitoin koristeeksi kanelitangon ja neilikoita. Niinhän siinä sitten kävi, että pari mieshenkilöä söi myös neilikat. Kun kiirehdin asiasta huomauttamaan, niin neilikat oli jo popsittu. Kuulemma oli vähän puista.. Että muistuttiaisn nyt siitä, että tarjoillessa kannattaa huomauttaa, jos jokin osa koristeista ei ole tarkoitettu syötäväksi.
Itse kakku ei ole kovinkaan makea, ja puolukka-glögikastike on ihanan kirpeää. Toki makeutta voi halutessaan lisätä ja reseptissä oli ehdotettu myös joulumausteiden lisäämistä, mutta itse valmistin kakun hyvin suoraviivaisesti. Kastikkeen valmistin hieman eri tavalla. Kakun tein 22cm irtopohjavuokaan.
Piparkakkurahkat voi korvata kermarahkalla (rasvaa 4-8%), maustaa sokerilla, vaniljalla ja piparkakkumausteilla.
Jouluinen pipari-rahkakakku
Pohja:
150 g piparkakkuja
50 g voita
Täyte:
2 prk piparkakkurahkaa (Arla)
1 prk kuohukermaa
4 liivatelehteä
2 rkl vettä/ sitruunamehua
Puolukka-glögikastike
1/2 dl glögitiivistettä
1/2 dl vettä
2 dl puolukoita
1 rkl sokeria (tai maun mukaan)
pala tähtianista
1. Murusta piparit hienoksi ja lisää joukkoon sula voi. Painele taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (22cm) ja nosta kylmään jähmettymään.
2. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon piparkakkurahka.
4. Kuumenna kattilassa tilkka vettä/ sitruunamehua ja liota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää seos ohuena nauhana kerma-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. (Lisää tarvittaessa hieman sitruunamehua, omaan makuuni kakku kaipasi hieman terävyyttä.)
5. Kaada täyteseos piparipohjan päälle ja tasoita. Nosta kylmään jähmettymään vähintään 4 tunniksi.
6. Valmista puolukka-glögikastike. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä 3 - 5 minuuttia. Voit survoa puolukoita hieman lusikan avulla. Säädä makeus sopivaksi. Nosta kastike jäähtymään. (Jos pidät aniksen mausta, kannattaa kiehuttaa joukossa tähtianista.)
7. Koristele kakku halutessasi piparimurulla, kanelitangolla ja muilla joulumausteilla. Tarjoa kakku kastikkeen kera.