Alkuperäisen ohjeen taikinamassa on järjettömän suuri ja ikään kuin pienensin sitä kahteen otteeseen. Tässä viimeisin versio, jossa käytin vain puolet alkuperäisestä taikinamassasta ja kakusta tuli siltikin melko suuri. Pelkän vadelman sijaan lisäsin kakkuun hieman väriä toisen täytteen muodossa. Olisin halunnut tehdä sen passionhedelmästä, mutta kahdessa kaupassa käytyäni luovutin ja otin käyttöön jonkin helpommin löytyvän raaka-aineen, trooppiset hedelmät.
Koska kerroskakku on korkea, on kakkupohjan oltava jämäkkä. Kakkupohja muistuttaakin koostumukseltaan enemmän kuivakakkua kuin sokerikakkua ja kardemumma tuo yllättävän lisän, mikä tuo kakkuun sopivasti uutta twistiä.
Hieman monimutkainen kakku, eka kerralla jotenkin tuntui vähän liiankin työläältä, kun leivoin kaksi pohjaa jne. Tässä ohjeessa kuitenkin paistetaan vain yksi pohja ja kun koko reseptin lukee ensin ajatuksella läpi, niin ei tämän pitäisi vaikeaa olla. Aikaavievä kylläkin.. Simppelit lippukoristeet paperista ja coctailtikuista.
Vadelma- ja hedelmämoussella täytetty kerroskakku
Pohja:
125 g voita
2 d sokeria
2 munaa ja 2 keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 1/4 dl maitoa
Vadelmakastike:
200 g vadelmia
½ dl sokeria
Lemon curd:
2 sitruunan kuori ja mehu
1½ - 2 dl sokeria (sitruunoiden koosta riippuen)
2 kananmunaa
2½ tl maissitärkkelysjauhoa
1 rkl vadelmakastiketta
50 g voita
Täytteen perusosa:
250 g maitorahkaa
1½ dl lemoncurdia
2 valkuaista
3 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
n. 150 g jotain kypsää hedelmää (passion, aprikoosi, persikka, guava - ei kiivi, ananas tai papaija, koska ne heikentävät liivatteen toimintaa)
Kostutus:
2 - 3 rkl hedelmämehua
Kuorrutus:
3 dl kuohukermaa
1 dl lemon curdia
1. Valmista kakkupohja. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat ja keltuaiset yksitellen koko ajan vatkaten (jäljelle jääneet valkuaiset käytetään täytteeseen). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuoroin maidon kanssa taikinakaapimella käännellen.
2. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun korkeareunaiseen irtopohjavuokaan (halk. 18 cm). Paista 175 asteessa 50 - 60 min. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Nosta kypsä pohja uunista, anna jäähtyä hetki, kumoa ja jäähdytä liinan alla kokonaan.
3. Valmista vadelmakastike. Kaada kattilaan vadelmat ja sokeri ja keitä pari minuuttia. Paseeraa siivilän läpi siementen erottamiseksi. Anna jäähtyä.
4. Valmista lemon curd. Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita lukuunottamatta ja sekoita tasaiseksi. (Vadelmakastiketilkan tarkoitus on vain värjätä seos). Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Lisää voi ja vatkaa tasaiseksi. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin hetkeksi.
5. Valmista täyte. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita maitorahka ja 1 ½ dl jäähtynyttä lemon curdia. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kulhossa ja jatka vatkaamalla kerma vaahdoksi toisessa kulhossa (voit käyttää vatkaimia pesemättä tässä kohden). Kuumenna kattilassa sitruunamehua ja liota siihen liivatelehdet. Anna jäähtyä pieni hetki ja kaada sitten liivateseos ohuena nauhana rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää vatkattu kerma ja tomusokeri ja sekoita viimeiseksi joukkoon vatkatut valkuaiset. Jaa täyteseos kahtia.
6. Soseuta hedelmät. Sekoita hedelmäsose täytteen toiseen puoliskoon ja vadelmakastike täytteen toiseen puoleen.Anna täytteiden jähmettyä tunti kylmässä ennen kakun kasaamista.
7. Jaa kakkupohja 4 osaan varoen. Vuoraa irtopohjavuoan reunus leivinpaperilla siten, että reunus antaa tukea korkean kakun reunoille (n. 15 - 20 cm korkea). Aseta alin pohja vuokaan, kostuta hieman ja tasoita pohjalle ensin vadelmamoussea ja sitten hedelmämoussea. Nosta päälle seuraava kerros jne. Anna kakun hyytyä seuraavan päivään.
8. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sekaan 1 dl lemon curdia. Kuorruta kakku ja koristele.