Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
24. maaliskuuta 2012
Vuokaleipä
Kun tekee puolen litran sämpylätaikinan, niin miksei samantien tee litran taikinaa. Näin minä tänään ajattelin ja taikinasta valmistui hodarisämpylöitä, sämpylöitä ja muhkea vuokaleipä.
Yleensä vuokaleipätaikina on 2½ dl:n taikina (siis nesteen määrä on tuo). Päätin kuitenkin kokeilla mitä tapahtuu, jos lataan vuokaan puolen litran taikinan. Saanko muhkean leivän vai pellille vuoan yli valuneen taikinan. No, onnekseni eka vaihtoehto toteutui.
Voitelin vuoan voilla ja ripottelin päälle seesaminsiemeniä. Taikina oli jotakuinkin seuraavanlainen. Kaksi pointtia: leipätaikinaan ei tarvitse rasvaa eikä tosiaan niin paljon hiivaa kuin yleensä ilmoitetaan.
1 litra vettä
1 pala hiivaa
3 - 4 tl hunajaa
2 tl suolaa
hiivaleipäjauhoja
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja.
2. Alusta joukkoon puolet jauhoista ja lisää sitten suola.
3. Lisää jauhoja, kunnes sinulla on löysähkö leipätaikina.
4. Anna kohota kaikessa rauhassa tuplaksi (noin tunti).
5. Leivo leipä, sämpylöitä ja vaikka juustopuusteja. Kohota.
6. Paista sämpylät 225 asteessa noin 10 minuuttia ja leipä noin 30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti