27. joulukuuta 2011

Vahingossa syntynyt valkosuklaa-semifreddo



Aina ei sitten kaikki mene ihan suunnitellusti. Tein joulupöytään veljeni kanssa pannacottaa. Edellisellä viikolla tein sitä elämäni eka kerran ja se onnistui täydellisesti. Nyt tekaisin samaa ulkomuistista ja parilla twistillä, valkosuklaalla ja konjakilla maustettuna. Täydellistä, paitsi, että aloin sekoilla tosissaan liivatteiden kanssa. Pannacottaa saadakseni liivatteita olisi pitänyt olla kaksi, konjakista johtuen ehkä kolmekin, mutta laitoin vain yhden, kun ajattelin valkosuklaan hieman hyydyttävän myös.

Koska jälkkäri ei hyytynyt riittävästi, sitä ei voinut kumota (koko jälkkäri oli yhdessä vuoassa), enkä halunnut kauhoa kulhoihin vanukasta. Päätin jäädyttää jälkkäriä juuri sen verran, että se olisi ihanan kohmeista valkosuklaa-semifreddoa - ja toimi täydellisesti! Mitä tästä opimme:  kannattaa ihan vilkaista reseptiä eikä veistellä (huonosta) ulkomuistista, mutta vahingoistakin voi syntyä jotain uutta ja herkullista ü

Konjakilla maustaminen oli mukavaa vaihtelua, rohkeampi voisi laittaa tuon 2 rkl, itse aloitin yhdellä. 


Valkosuklaa-semifreddo

4 rkl kevytmaitoa

ripaus vaniljasiemeniä (tai ½ vaniljatanko)
2½ dl kuohukermaa

1 liivatelehti
100 g valkosuklaata

2½ dl kuohukermaa
30 g tomusokeria (n. 1 1/3 dl)
1 - 2 rkl konjakkia

1. Mittaa kattilaan maito, 2½ dl kermaa ja vaniljansiemenet (Jos käytät vaniljatankoa, halkaise se, raaputa siemet kerman sekaan ja laita myös halkaistu tanko kattilaan.) Keittele noin 10 minuuttia, kunnes seoksesta on haihtunut noin kolmannes.
2. Liota liivatelehti kylmässä vedessä. Liota se kuuman kermaseoksen joukkoon ja sulata sekaan myös valkosuklaa. Sekoittele seosta välillä ja kun se on huoneenlämpöinen, nosta se hetkeksi jääkaappiin.
3. Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Mausta konjakilla.
4. Kun kiehutettu kermaseos on viileää ja se tarttuu jo aavistuksen lusikkaan (alkaa sakeutua), sekoita joukkoon sokerilla maustettu vatkattu kerma.
5. Kaada seos öljyllä voideluun annosvuokaan ja anna hyytyä useampi tunti.
6. Pari tuntia ennen tarjoilua nosta vuoka pakastimeen. Kaavi kohmettuneestä ja osittain jäätyneestä semifreddosta palloja kulhoihin. Lisää mustikat ja koristele valkosuklaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti