8. joulukuuta 2011

Rapeat vaaleat piparkakut


Taas täällä on nakerreltu piparkakkuja... Ohje on alunperin Pienestä piparkakkukirjasta. En vaan uskalla kutsua näitä enää norjalaisiksi, kuten kirjassa, koska vähensin mausteiden määrää ja muutenkin hieman poikkesin polulta.

Tästä tulee ihania, rapeita pipareita, jotka maistuvat hieman kinuskilta. Ei siis voimakkaita, perinteisen piparin makuisia. Taikina oli myös mukavan helppoa leipoa, kauliutui hyvin eikä tarttunut kiinni. Tosin se jähmettyi niin kovaksi kulhossa ulkokuistilla, että taikinaa oli vaikea saada kaavittua irti. Resepti on myös kananmunaton.

Vaaleat piparkakut

150 g voita
½ dl vaaleaa siirappia (tummaa siirappia)
2½ dl sokeria (luomuruokosokeria)
1 dl kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä

1. Sekoita kattilassa siirappi, sokeri ja voi. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Seos saa kevyesti kuplia, muista hämmentää.
2. Nosta seos jäähtymään. Lisää haaleaan seokseen kerma.
3. Sekoita vehnäjauhot, mausteet ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan.
4. Anna jähmettyä viileässä vähintään 6 tuntia
5. Kauli taikinasta noin kolmasosa kerrallaan ohueksi (3 mm) levyksi ja ota muotilla piparkakkuja.
6. Paista 175 asteessa noin 8 minuuttia.
7. Jäähdytä ja säilytä tiiviissä rasiassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti