Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
12. heinäkuuta 2011
Mansikkakakkua ja kesän jatkoa
Blogini lomailee loppuheinäkuun. Kiitos kaikille lukijoille. Nauttikaa kesästä. Palataan elokuussa herkkujen pariin! Lomalleläksijäisiksi vielä mansikkakakkua, olkaa hyvät!
Palatessamme pieneltä leirintäaluelomalta päätimme hakea vielä laatikollisen mansikoita. Tänä kesänä oli tehty vain yksi mansikkakakku, joten olihan sellainen tehtävä toinenkin. Ja kun kerran tehdään, niin tehdään saman tien isompi, jotta tuttavaperheetkin pääsevät osingoille. Kiva järjestää välillä pienet illanistujaiset, pelkkä kakkukin riittää vetämään suut hymyyn!
Pohjat voi tehdä yksi kerrallaan tai hieman isompina satseina. Itse vatkasin yhden kahdeksan munan kakkupohjan ja jaoin sen kahdelle pellille. Oman uunini kiertoilma paistaa vain niin epätasaisesti, että siltä pohjalta suosittelisin yhden pohjan tekemistä kerrallaan. Pohjien ohjetta en laittanut tähän, niitä löytyy joka peruskirjasta.
Mansikkakakku (ainakin 20:lle)
Pohjalevyt:
2 * 4 munan kääretorttupohja
1 * 3 munan kääretorttupohja
Kostutus:
½ sitruunan mehu
1 dl vettä
Täyte ja päällyste:
n. 3 litraa mansikoita
6 dl kuohukermaa
2 prk (a 250 g) maitorahkaa
1 rs maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria (fruktoosia)
1. Valmista täyte, jotta se ehtii jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka, pehmitetty tuorejuusto ja sokeri. Mausta vielä halutessasi vaniljasokerilla.
2. Valmista pohjat ja anna jäähtyä.
3. Purista sitruunan mehu ja sekoita se veteen. Kostuta kakkupohjat.
4. Irrota mansikoista kannat ja viipaloi mansikat. Voit myös kevyesti sokeroida ne, jos marjat eivät ole kovin makeita.
5. Kasaa kakku. Levitä pohjalle kermaseosta ja päälle mnasikkaviipaleita. Nosta päälle seuraava pohja jne. Päälle vielä kermaseosta ja tuoreita mansikoita (ei sokerointia, koska sokeri irrottaa nestettä).
7. heinäkuuta 2011
Suklaa-pähkinäkakku
Luomu cashewpähkinöistä innostuneena halusin leipoa niistä jotain. Tein mökille tuliaisiksi tällaisen suklaa-pähkinäkakun, joka oli parhaimmillaan ehkä kolmantena päivänä (tuoreena mureneva). Halusin sisuksesta hieman tahmaisen, mutta en onnistunut, paistoaikaa pitäisi uskaltaa tiputtaa lisää. Nyt rakenne oli tavallisen kuivakakun oloinen, suklaisen maukas toki! Suklaanhimoiset huom: Sekaan voisi laittaa vielä rouhittua maitosuklaata...
Suklaa-pähkinäkakku
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
100 g voita
150 g tummaa suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 dl pähkinöitä rouhittuna (cashew)
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä tasaiseksi seokseksi. Lisää varoen taikinan joukkoon. Lisää myös rouhitut pähkinät.
3. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi taikinan sekaan.
4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa 40 minuuttia.
6. heinäkuuta 2011
Tomaatti-jauhelihakeitto
Nykyisin meillä tehdään totisesti paljon keittoja. Keitot ovat monipuolisia ja aina voi yhdistellä hieman erilaisia aineksia. Tässä keitossa yhdistyvät klassiset tomaatti ja mozzarella. Keittoon tulee tuorejuustoa ja mozzarellapalloja, mutta kukkaronnyörejä voi kiristää laittamalla esimerkiksi ruokakermaa, vaihtoehtoisia mausteita ja paloitella joukkoon tavallista mozzarellaa.
Tomaatti-jauhelihakeitto (4 - 5 ann.)
200 g jauhelihaa
1 sipuli
suolaa, pippuria
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl oliiviöljyä
4 dl vettä
½ tl timjamia
½ tl chilimausteseosta
½ - 1 rkl sokeria
½ tl suolaa
250 g kasvissuikaleita (pakaste)
½ rs tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti)
1 pkt (120 g) pieniä mozzarellapalloja
tuoretta basilikaa
suolaa maun mukaan
1. Paista jauheliha ja sipuli ja mausta suolalla ja pippurilla.
2. Kaada paistettu jauheliha kattilaan. Lisää tomaattimurska, oliiviöljy, vesi ja mausteet ja keitä 30 minuuttia.
3. Lisää kasvissuikaleet ja keitä vielä viitisen minuuttia (kavisten keittoajasta riippuen).
4. Lisää keiton joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää lopuksi mozzarellapalat ja tuore, silputtu basilika.
5. heinäkuuta 2011
Pannaria (vähemmillä valkoisilla jauhoilla)
Kaikkea voi kokeilla ja tämä kokeilu oli hyvä. Vaikkei karppaisikaan, niin voi siitä pannarista joskus tehdä hieman vähempijauhoisen version. Karpeillehan tämä olisi edelleen liian hiilihydraattinen, mutta meille muille juuri hyvä! Proteiinipitoisempi versio, jonka koostumus on lähellä tavan pannaria, muttei niin tiivis. Teemme uudelleenkin.
Pannari (uunipellillinen)
4 kananmunaa
1 prk rahkaa
1/4 tl suolaa
6 dl maitoa
2 rkl perunajauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 rkl voisulaa
1. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa tasaiseksi rahkan kanssa.
2. Lisää osa maidosta, suola, perunajauhot ja täysjyväjauhot.
3. Sekoita tasaiseksi, lisää loput jauhot ja voisula.
4. Anna taikinan turvota unin lämpiämisen ajan.
5. Paista 225 asteessa uunin alatasolla reilu 30 minuuttia.
4. heinäkuuta 2011
Roomassa, vol2: Pizza Napolitana
Kyllä se on vaan niin, että pizza oli Roomassa ihan huikean hyvää. Sekä ravintolasta tilattuna että lähikaupan tiskistä piknik-evääksi poimittuna. Olen aina niin kateellinen monille Euroopan maille elävästä leipomo- ja kahvilakulttuurista ja ruokakaupoissa myytävistä snack-vaihtoehdoista. Roomassa piskuisistakin Despareista löytyi tuoretta Pizza Biancaa ja focacciaa palvelutiskiltä, suuremmasta kaupasta vähintään kuutta eri pizzaa ja samanverran täytettyjä focaccia-leipiä sekä tuoreita leivonnaisia. Kyllä kelpasi napata evästä mukaan. Puhumattamakaan kaikkien lompakolle sopivista viineistä ja kuohuviineistä.
Pizza Napolitana eli hyvin ohutpohjainen versio tuosta italian herkusta oli kahdessa ravintolassa kerrassaan suussasulavaa. Toisessa pizzassani esimerkiksi oli vain mozzarellaa, pekonia ja parmesania ja se oli ihan mahtavaa. Arvelimme, että rasvan määrällä saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa.
Tällä viikolla siis aidosta pizzasta johtuvia vierotusoireita on hoidettava kaikin keinoin. Tänään suunnittelin hyvän tovin, josko kokeilisi jotain superohutta pizzapohjaa ja pitäisikö se pizzakivi sitten kuitenkin ostaa... Noh, syötyäni överit herkullisia, tuoreita mansikoita lopetin haaveilun kaikesta ruoasta.
Seuraavaksi matkailemme Suomen suvessa! Roomasta koontina muutama juttu.
Suosittelen:
-pizzaa, pizzaa ja vielä pari pizzaa
-piknik Colosseumin lähistöllä
-huokeampikin kuohuviini
-Colosseum iltavalaistuksessa, kuten muukin Rooma
-ravintolaruokaa Trastveren kaduilla ilta-aikaan
Ei kannata vaivautua:
-valmiit (turisti)menut ravintolassa
-ruuhkaisena poikkeuspäivänä bussin venailu
-Berlitzin Rooma-opas
-englannin puhuminen, jos vastataan italiaksi (ihan sama puhua vaikka suomea, viesti menee kyllä perille ü)
Kaikille hyviä kesämatkoja!
Pizza Napolitana eli hyvin ohutpohjainen versio tuosta italian herkusta oli kahdessa ravintolassa kerrassaan suussasulavaa. Toisessa pizzassani esimerkiksi oli vain mozzarellaa, pekonia ja parmesania ja se oli ihan mahtavaa. Arvelimme, että rasvan määrällä saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa.
Tällä viikolla siis aidosta pizzasta johtuvia vierotusoireita on hoidettava kaikin keinoin. Tänään suunnittelin hyvän tovin, josko kokeilisi jotain superohutta pizzapohjaa ja pitäisikö se pizzakivi sitten kuitenkin ostaa... Noh, syötyäni överit herkullisia, tuoreita mansikoita lopetin haaveilun kaikesta ruoasta.
Seuraavaksi matkailemme Suomen suvessa! Roomasta koontina muutama juttu.
Suosittelen:
-pizzaa, pizzaa ja vielä pari pizzaa
-piknik Colosseumin lähistöllä
-huokeampikin kuohuviini
-Colosseum iltavalaistuksessa, kuten muukin Rooma
-ravintolaruokaa Trastveren kaduilla ilta-aikaan
Ei kannata vaivautua:
-valmiit (turisti)menut ravintolassa
-ruuhkaisena poikkeuspäivänä bussin venailu
-Berlitzin Rooma-opas
-englannin puhuminen, jos vastataan italiaksi (ihan sama puhua vaikka suomea, viesti menee kyllä perille ü)
Kaikille hyviä kesämatkoja!
3. heinäkuuta 2011
Jäätelön perässä Roomassa
Matkustin Rooman muutamaksi päiväksi mieheni ja veljeni kanssa. Tällä reissulla todellakin syötiin jäätelö, miehet kun harvoin valittvat linjoistaan tai ovat muutenkaan niistä erityisen huolissaan. Tai: eivät kehtaa näyttää sitä.
Jäätelömakuja kokeiltiin yhteensä ainakin 19 erilaista, joku taitaa listasta puuttuakin. Ihan ykkösenä jäi mieleen Limoncello-jäätelö (sitruunalikööri), jota ostimme Gioliitista (Via degli Uffici del Vicario 40, Pantheonista pohjoiseen). Giolitti mainittiin eräässä oppaassa, eikä turhaan, mutta annokset olivat kyllä kalliita verrattuna Old Bridge Gelaterian (Via dei Bastioni di Michelangelo 5, Vatikaanin muurien ulkopuolella) annoksiin, jotka olivat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset. Tämä voisi siis olla oma suosikkini neljästä paikasta, joissa kävimme.
Old Bridgen Lemone-jäätelö oli aivan törkeän kirpeää ja paremminkin sorbettia. Jännittävyydessään maistamisen arvoista, mutta toisaalta hieman syömäkelvotonta.
Epävirallinen top7 omista suosikkijäätelömauistani tässä.
1. Limoncello (Gioliitti)
2. Pistaasi-krokantti (Old Bridge)
3. Pannacotta (Jäätelöbaari Fontana di Trevillä)
4. Fragola eli mansikka (löytyi kaikista, tosin osassa liian makea)
5. Valkosuklaa
6. Kiivi (Nice Ice, Pantheonin aukio)
7. Suklaa-appelsiini (Nice Ice, Pantheonin aukio)
Muita maistettuja olivat mm. pistaasipähkinä, marjajäätelö, Viagra, karamelli, mango, Baileys, piparminttu,Cassata alla Sicilian, bubbleguma ja lemone.
Jäätelömakuja kokeiltiin yhteensä ainakin 19 erilaista, joku taitaa listasta puuttuakin. Ihan ykkösenä jäi mieleen Limoncello-jäätelö (sitruunalikööri), jota ostimme Gioliitista (Via degli Uffici del Vicario 40, Pantheonista pohjoiseen). Giolitti mainittiin eräässä oppaassa, eikä turhaan, mutta annokset olivat kyllä kalliita verrattuna Old Bridge Gelaterian (Via dei Bastioni di Michelangelo 5, Vatikaanin muurien ulkopuolella) annoksiin, jotka olivat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset. Tämä voisi siis olla oma suosikkini neljästä paikasta, joissa kävimme.
Old Bridgen Lemone-jäätelö oli aivan törkeän kirpeää ja paremminkin sorbettia. Jännittävyydessään maistamisen arvoista, mutta toisaalta hieman syömäkelvotonta.
Kuvien laadusta hällä väliä, jätski sulaa! |
Epävirallinen top7 omista suosikkijäätelömauistani tässä.
1. Limoncello (Gioliitti)
2. Pistaasi-krokantti (Old Bridge)
3. Pannacotta (Jäätelöbaari Fontana di Trevillä)
4. Fragola eli mansikka (löytyi kaikista, tosin osassa liian makea)
5. Valkosuklaa
6. Kiivi (Nice Ice, Pantheonin aukio)
7. Suklaa-appelsiini (Nice Ice, Pantheonin aukio)
Muita maistettuja olivat mm. pistaasipähkinä, marjajäätelö, Viagra, karamelli, mango, Baileys, piparminttu,Cassata alla Sicilian, bubbleguma ja lemone.