Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
20. tammikuuta 2011
Täytetty lihamureke ja appelsiini-uunijuurekset
Eilen meidän ruokapöydässä herkuteltiin täytetyllä lihamurekkeella. Kaveriksi ajattelin tehdä uunijuureksia. Hedelmäkorissa sattui olemaan muutama parhaimmat päivänsä nähnyt appelsiini. Eräästä reseptistä oli painautunut mieleni perukoille, että appelsiinia ja perunaa voi yhdistää, joten vaikka etukäteen jo arvasin, ettei se sopivin lisäke ole murekkeelle, niin teinpä silti! Enemmän taas oli hommassa intoa kuin järkeä.
Yhdestä ruoasta tuli kaksi, koska nämä eivät olleet paras parivaljakko yhdessä, mutta molemmat silti oikein hyviä! Tuo perunalisäke olisi aivan mahtava broilerin tai kalkkunan seuralainen. Ensi kerralla valmistan siis jotain uunibroileria sen kaveriksi.
Ilman korppujauhoja sun muuta murekkeesta tulee melko tiivis, mutta halusin tällä kertaa tehdä lihaisamman version, kun ei jotenkin yhtään tehnyt mieli vaaleaa leipälisää. Kävin kaupassakin toiveikkaana korppujauhojen edessä seisoskelemassa, että josko sinne olisi ilmestynyt joku kuitupitoinen ihanuus, mutta lähikauppa ei tarjonnut muuta kuin valkoista jauhoa. Syksyllä keksin tuon parsakaali-auratäytteen ja havaitsin sen niin hyväksi, että päätin tehdä samanmoista nyt toistamiseen. Mausteita laitan milloin mitäkin, ohjeessa eilisiä makuja.
Kun teet ensin juurekset uuniin, ne ehtivät sopivasti kypsyä siellä puolisen tuntia ennen kuin mureke on valmis uuniin. Sitten paistetaan molempia yhdessä puolisen tuntia ja ne ovat sitten samaan aikaan valmiit.
Appelsiini-uunijuurekset (4-5 ann. )
1 kg perunoita
3 keskikokoista porkkanaa
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl rosmariinia
mustapippuria
1 - 2 appesiinia
1. Pese perunat ja lohko kuorineen.
2. Lohko myös porkkanat kuori halutessasi.
3. Lisää joukkoon öljy ja mausteet. Sekoita.
4. Lisää appelsiinit lohkottuna. Kaada ainekset vuokaan tai pataan.
5. Paista 200 asteessa noin tunti.
Täytetty lihamureke
500- 600 g nauta-sikajauhelihaa
2 kananmunaa
2 rkl kuivattua sipulia
vajaa 1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl timjamia
1/2 tl chilimaustetta
1/2 tl paprikajauhetta
100 g juustoraastetta
Täyte:
1 parsakaali
85 g Aura-juustoa (puoli pakettia)
1. Sekoita munat juustoraaste ja mausteet. Lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi.
2. Levitä noin kolmasosa seoksesta murekkeen pohjaksi.
3. Esikypsennä pienemmäksi pilkottu parsakaali. Keitä kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia palojen koosta riippuen.
4. Murenna homejuusto. Levitä murekepohjan keskelle parsakaali ja painele sitä hieman tiiviimmäksi. Ripota päälle homejuusto.
5. Levitä loppu mureketaikina täytetyn murekkeen kanneksi ja tiivistä reunat yhteen murekkeen pohjan kanssa.
6. Paista 200 asteessa 30 - 40 minuuttia.
Tuli tehtyä tätä taas viikonloppuna, siis täytettyä mureketta ja hyvältä maistui!
VastaaPoista