19. toukokuuta 2014

Cashew-kasvispihvit


Pitkästä aikaa tein kasvispihvejä. Päätin muokata hyväksi havaitsemaani cashew-porkkanapihvien ohjetta. Olen kokeillut vaikka millaisia pihvejä, mutta täydellistä ohjetta ei ehkä ole vastaan tullut. Raastepihveissä on monesti se onglema, että ne ottavat väriä niin nopeasti, että pihveihin jää hieman liikaa purutuntumaa, siksi päätinkin nyt kypsentää kasvikset etukäteen. Kasviksiksi käy melkein mikä vaan.

Pihvien kanssa söimme ratatouille-tyyppistä tomaattikasvishöystöä ja riisiseosta. Viimeisellä Kreikan reissulla saimme eräässä ravintolassa lisukkeena riisiseosta, jossa oli kolmea erilaista riisiä, paahdettuja pinjansiemeniä ja öljyä ja olisiko keitetty liha- tai kasvisliemessä. Tosi hyvää!


Cashew-kasvispihvit (4:lle)

200 g perunaa
100 g porkkanaa
100 g kukkakaalta
50 g juuriselleriä
100 g cashewpähkinöitä
3/4 tl suolaa
tuoretta persiljaa (1 tl kuivattua persiljaa)
mustapippuria
½ dl korppujauhoja
2 dl (12%) kermaviiliä

1. Kuori ja paloittele kasvikset (vähemmän aikaa kypsyvät isommiksi paloiksi). Keitä napakan kypsiksi.
2. Survo kasviksia haarukalla tai puusurvimella (saa jäädä karkeaksi).
3. Sekoita kaikki ainekset pihvimassaksi.
4. Kuumenna pannu ja paista pannulla melko pieniä pihvejä, koska isot pihvit on vaikeampi pitää kasassa. Paista keskilämmöllä 3 - 4 minuuttia per puoli.


16. toukokuuta 2014

Äitienpäivän lakka-kinuskikakku



Ihan klassikko, lakka-kinuskikakku! Perinteisestä äkkimakeasta hillokakusta tässä ollaan kuitenkin kaukana, täytettä raikastaa lakkapyre, sitruuna ja rahka. Nyt oli taas sellanen kakku, että mullekin maistui. Onneksi, sentään äitienpäivä :) Paistoin kakun 20 cm vuoassa, jotta siitä tulisi korkea ja ryhdikäs. Kakkupohja on kaakaolla maustettu.


Lakka-kinuskikakku

Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g lakkoja
100 g lakkahilloa
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
n. ½ dl sokeria (riippuu hillon makeudesta)
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Kostutukseen:
1½ - 2 dl vesi-sitruunamehuseosta

Kinuskikuorrutus:
2 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita

Pursotuksiin:
4 dl vispikermaa

1. Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (20 - 24 cm). Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi. Sihtaa sekaan keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. anna jäähtyä viitisen minuuttia, irrota vuoasta ja käännä ylösalaisin. Anna jäähtyä liinan alla.
2. Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Soseuta lakat ja lakkahillo sauvasekoittimella ja paseeraa ne sitten siivilän läpi (saat siemenet pois). Lisää rahka, vatkattu kerma, sokeri ja vaniljasokeri. (Lisää sokeria varoen, täyte ei saa olla liian makea vaan paremminkin raikas ja hieman kirpeä). Kuumenna kattilassa sitruunamehua ja liota pehmenneet liivatelehdet mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
3. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta vesi-sitruunamehuseoksella. Kasaa kakku irtopohjavuoan kehykseen. Laita alimman pohjan päälle noin puolet täytteestä, nosta päälle seuraava kakkukerros, kostuta ja lisää loppu täyte. Nosta kakkupohja päälle, kostuta ja nosta tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
4. Valmista kinuski. Mittaa kattilaan sokeri ja kerma. Keittele miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Nosta pois liedeltä ja lisää nokare voita. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä jonkin aikaa, jotta kinuski paksuuntuu lisää eikä valu kakun päältä pois. Valuta varoen kakun pinnalle ja nosta kakku takaisin jääkaappiin.
5. Vatkaa kerma, mausta halutessasi ripauksella sokeria. Pursota kakun reunat haluamallasi tavalla ja koristele esimerkiksi lakoilla ja koristehelmillä.





11. toukokuuta 2014

Sitruuna-smetanalohi


Äitienpäivänä herkuteltiin sitruuna-smetanalohella, lohkoperunoilla, salaatilla ja keitetyillä kasviksilla. Halusin kokeilla sitruunankuorta lohen maustamiseen ja sehän toimi oikein hyvin. Uunilohi on helppo ja toimiva ruoka niin arkeen kuin juhlaankin.

Meille tuli ruokavieraita ja tämä oli toinen kerta, kun tein vieraille uunilohta ja lohkoperunoita (tai uunikasviksia). Kerronpa miksi. Ruoan voi laittaa uuniin hieman etuajassa, sillä se säilyy hyvin folion alla lämpimänä. Tänäänkin tein niin, että paistoin ensin lohia, nostin lohet pois, kypsensin perunat rapsakoiksi ja nostin sitten lohen takaisin uuniin ja peitin perunt foliolla. Hetken kuluttua vieraat jo tulivatkin ja ruoka oli heti valmista tarjottavaksi. Korusteeksi laitoin sitruunaviipaleita ja silputtua basilikaa.

Jälkiruoaksi oli lakka-kinuskikakkua.

Sitruuna-smetanalohi (6:lle)

1 kg (meri)lohifilettä

125 g smetanaa
2 dl kermaa (ruoka-, vispi-, kuohu-, ranskan-)
2 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl kuivattua tilliä
1 tl suolaa
1 tl sokeria

1. Leikkaa lohesta medaljonkeja. Leikkaa ensin n. 3 cm viipale, halkaise se sitten nahkaan asti ja taita medaljonki auki (ks. kuva alla).
2. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja kaada lohimedaljonkien päälle.
3. Paista uunissa 175 asteessa 25 - 35 minuuttia halutusta kypsyydestä riippuen.


4. toukokuuta 2014

Kaksi kasviskeittoa



Kasvissosekeitot kuuluvat mun omaan arkiruokavalioon vahvasti. Ainakin talvella ja muutoin kalseilla ilmoilla. Tässä on nyt kaksi keittoa, joita kokeilin kevään mittaan. Vaihtoehtojahan on melkolailla loputtomasti vaikka monelle tuleekin kasvissosekeitosta mieleen se perinteinen peruna-porkkana-jokumuu-keitto. Keittoon voi yhdistää paria kolmea kasvista ja sitten vaikkapa jotain linssejä, kookosmaitoa tai vahvoja mausteita lisämakua antamaan. Toisaalta myös kasvisten oma maku on niin mainio, että joskus voi unohtaa mausteet melkein kokonaan. Siksi harvoin laitan sosekeittoihin kasvislientäkään, hennot maut jäävät helposti alle.

Molemmat keitot olivat hyviä. Palsternakkakeitto oli yllättävän makea ja palsternakan maku voimakas, mutta keitto sinällään on kuitenkin tavallaan mieto. Bataatti-tomaattikeittokin oli aika makea, mutta tomaatin hapokkuus toi hyvää vastapainoa.

Palsternakkakeitto (4:lle)

2 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
400 g palsternakkaa
400 g perunaa
8 dl vettä
suolaa, pippuria
1 dl kasvikermaa

1. Hienonna sipulit. Kuutioi kuoritut perunat ja palsternakat.
2. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota kaikkia kasviksia viitisen minuuttia.
3. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää kuullotetut kasvikset. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmoisia.
4. Soseuta koko keitto ja lisää kerma sekä makusi mukaan suolaa ja pippuria.

Bataatti-tomaattikeitto (4:lle)

2 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
100 g juuriselleriä
500 g bataattia
500 g tomaattimurskaa
7 dl vettä
n. 1 tl suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
½ tl chilimausteseosta
1 - 2 dl kasvikermaa
(tuoretta basilikaa tai persiljaa)

1. Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota niitä öljyssä pannulla muutama minuuttia.
2. Kaada kasvikset kattilaan, lisää tomaattimurska ja vesi ja keitä kypsäksi.
3. Soseuta keitto, mausta ja lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku. Lisää tuoreita yrttejä.