Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
▼
27. kesäkuuta 2014
Lomailua
Nyt on aika katsella vihreää ja nauttia kaikesta! Hiippailen nyt kauemmaksi tietokoneesta ja palailen sitten heinäkuun jonain päivänä takaisin blogin ääreen.
Kiitos taas mukavasta blogivuodesta jokaikuiselle lukijalle ja kommentoijalle ja inspiroiville kanssabloggaajille. Jotain se on syötävä jatkossakin :)
Hyvää kesän jatkoa!
Coleslaw & hodarit
Hodareita ja tulista kaalisalaattia, nam! Simppeliä kesäruokaa ja täytteitä voi vaihdella loputtomiin. Meidän hodareissa oli kotitekoiset sämpylät (pehmoiset kaurasämpylät), Kippari-juustoa, lihaisia nakkeja, coleslawta, ketsuppia, hickorykastiketta ja tietenkin paahdettua sipulia.
Isommalle porukalle hodarit valmistuu hyvin grillissä tai ihan uunipannulla eli sämpylät ja nakit vaan pellille ja uuniin grillivastuksen alle hetkeksi.
Hodarit coleslawn kera (8 kpl)
8 sämpylää
8 nakkia
8 viipaletta Kippari-juustoa
ketsuppia, hickorykastiketta, paahdettua sipulia
Coleslaw:
300 g varhaiskaalia
2 rkl smetanaa
2 rkl chilimajoneesia
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
suolaa, mustapippuria
1. Coleslawta varten raasta tai viipaloi kaali ohueksi (tai käytä juustohöylää..).
2. Yhdistä kulhossa kastikkeen ainekset ja sekoita kaaliraasteen kanssa.
24. kesäkuuta 2014
Valkosuklaajuustokakku
Tämä herkullinen ilman liivatetta valmistuva kakku on oiva seuralainen kesän tuoreille marjoille. Herkuttelimme tällä ystävieni kanssa juhannuksena. Juhannuksenviettopaikka oli tänä vuonna ihan ykkönen, erään ystäväni vanhempien perintötila, jossa sulassa sovussa majailivat vierekkäin päärakennukset 1800-luvun lopulta ja 1970-luvulta. Ja uudempi päärakennus oli kuin museo: meininki oli aikalailla autenttista 70-lukulaista. Oon vieläkin ihan innoissani! Kuvassa ihana Marimekon Raanu-kangas, joka on pakko myös mainita, koska ihastuin siihenkin ;)
Kakkuun olen antanut kaksi pohjavaihtoehtoa, toinen on paistettava ja toinen se perinteinen digestive-pohja.
Valkosuklaajuustokakku (halk 20 cm)
Pohja 1 (paistettava)
100 g voita
3 rkl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1. Nypi ainekset murumaiseksi seokseksi ja painele leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä täysin ennen täytteen laittamista.
Pohja 2
200 g digestivejä
70 g voita
1. Murskaa keksti hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon sula voi. Sekoita ainekset sekaisin. Painele leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Täyte:
300 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2. Sulata valkosuklaa varovasti (esim. kattilassa vesihauteessa ). Anna jäähtyä.
3. Pehmitä tuorejuusto vaivaamalla se sekaisin. Yhdistä haalea suklaa ja tuorejuusto ja sekoita hyvin sekaisin.
4. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja sekoita se rahkan kanssa. Lisää tuorejuusto-suklaaseos. Sekoita.
5. Kaavi täyte kakkupohjan päälle, tasoita pinta ja peitä kakkuvuoka hyvin. Nosta jääkaappiin jähmettymään yön yli.
6. Irrota kakku vuoasta (pyöräytä reunat irti veitsen avulla).
19. kesäkuuta 2014
Mumman raparperipiirakka
Tiedän, että täällä on jo aika monta raparperipiirakan ohjetta, mutta en voinut vastustaa kiusausta, sillä tässä on maukas, helppo, mehevä ja perinteinen hyvä piirakka muruseoksineen. Taikina on sekoitettava ja yhdelläkin kulholla pärjää, joten piirakan teko onnistuu melkein missä vaan keittiössä, kunhan paistovuoka löytyy.
Resepti on bongattu Ruokalan sivuilta. Huomioni kiinnitti helppous ja ennen kaikkea se, että piirakassa tuntui olevan tarpeeksi raparperia! Itsehän saatan hieman ahdistua, jos saan vaikka palan mustikkapiirakkaa ja marjaa onkin siellä täällä taikinan seassa ja muruseoksen alla niin vähän, että se ei edes juuri maistu. Kamalaa! No, tässä ohjeessa piiraaseen tulee 1,5 l raparperinpaloja, riitti!
Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan tekemään piirakka 28 cm vuokaan (eli iso piirakkavuoka) tai halutessaan voi tehdä ohuen piirakan uunipellille. Itse päädyin tuohon piirakkavuokaan, koska halusin muhkean ja mehevän piirakan. Ja sen sain. Paistoaikaa piti vähän hakea, ohjeessa annettu 30 - 40 minuuttia oli hieman liian lyhyt, kuten Ruokalan sivuilla olevan ohjeen kommenteissakin on havaittu. Itse paistoin 45 minuuttia.
Edit: Myöhemmin olen tehnyt tätä piirakkaa useamman kerran (kyllä, olen syönyt lähinnä raparperipiirakkaa viime aikoina) ja todennut, että resepti toimii kuin unelma 26 x 36 cm (23 x 40 cm) vuoassa eli ei ihan pellin kokoisena mutta piirakkavuokaa isompana.
Mumman raparperipiirakka
2 kananmunaa
2 dl sokeria
100 g voita sulatettuna
2 dl kermaa (laitoin kermaviiliä)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
1½ litraa raparperin paloja
Muruseos:
50 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1. Valmistele ensin raparperit. Huuhdo raparperin varret ja leikkaa raparperit pieniksi paloiksi.
2. Valmista taikina. Sekoita kulhossa kananmunat ja sokeri ja lisää sulatettu voi. Lisää jauhoseos ja kerma ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa.
3. Leivtä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele päälle raparperinpalat.
4. Valmista muruseos nyppimällä voi, sokeri ja vehnäjauhot kulhoss murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos piirakan päälle.
5. Paista 180 asteessa uunin alatasolla (alemmalla keskitasolla) 40 - 45 minuuttia. Piirakka on aika paksu, joten paistoaika on pitkä. Seuraa kuitenkin piirakan pintaa ja peitä tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.
16. kesäkuuta 2014
Sipuliset pannupihvit
Viime aikoina on pitänyt taas selailla lehdistä uusia ruokaideoita. Vähän aikaa sitten kokeiltiin näitä Pirkassa julkaistuja sipulisia pannupihvejä. Ainoa muutos oli se, etten laittanut murekemassaan sipulia, kun sitä tuossa kastikkeessa on reilusti. Niin, ja tein melkein tupla-annoksen, koska tämän ruoan tekoon menee hieman aikaa, joten sama tehdä kerralla enemmän. Tässä siis suurempi ohje. Kahdella pannulla ruoka valmistuu kätevästi, sillä sipulien kuullotteluun kuluu aikaa. Pihvien paistoon suosittelen valurautapannua.
Tosi herkullinen ruoka ja kuten aina mun suosikkiruoat, helposti muunneltavissa. Pihvejä voi maustaa reiluummin, kastikkeen makuja voi muuttaa yrtein (tai maustetuin kermoin), tomaattista makua saa tomaattipyreestä, kerman sijaan pannulle voi toki laittaa vaikka salsakastiketta tai tomaattimurskaa. Oikein ruokaisa jättipannu syntyisi lisäämällä paistettua pekonia ja kuullotettuja herkkusieniä!
Sipuliset pannupihvit (7 ann.)
700 g jauhelihaa
1½ dl korppujauhoja
2 dl vettä
2 kananmunaa
2 valkosipulinkynttä
1½ tl suolaa
1 tl kuivattuja persiljaa
mustapippuria (1 tl)
½ t timjamia
Paistamiseen voita
Paistetut sipulit:
3 - 4 sipulia
2 rkl voita
2,5 dl juustokermaa
tilkka vettä
1. Valmista ensin mureketaikina. Mittaa kulhoon korppujauhot ja vesi ja anna turvota hetki. Lisää kananmunat ja mausteet ja sekoita hyvin. Lisää myös jauheliha ja vaivaa taikina sekaisin.
2. Muotoile taikinasta 14 pientä pihviä (paksuus noin 2 cm). Kuumenna valurautapannu ja lisää voita. Paista pihvit useammassa erässä noin 3 minuuttia/ puoli.
3. Pihvien paistuessa kuori sipulit ja viipaloi ne ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulit kypsiksi ja kullankeltaisiksi voissa toisella pannulla. Varo, etteivät sipulit ruskistu liikaa.
4. Kun pihvit on paistettu, lisää pannulle tilkka vettä (n. 1 dl) ja kerma. Sekoita ja lisää pihvit sekä paistetut sipulit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
7. kesäkuuta 2014
Nyhtöbroileriburgerit
Veli tuli kylään ja sopivasti tuli uusin Yhteishyvän ruokaliitekin. Sieltä löytyi sekä nyhtöbossua että nyhtöbroileria ja tartutiin sitten tuohon nyhtöbroileriin.
Hyvää, hyvää, hyvää mutta broilerin valmistamisessa nyhtöruoaksi ei ole kovinkaan paljon järkeä. Siis koska se on jo valmiiksi mureaa ja nopeasti kypsyvää. Toki kun tätä tekee ison tuplasatsin ja käyttää toisessakin ruoassa, niin sitten ehkä järjenhiven löytyy. Ja etenkin, jos käyttää reisi- ja koipipaloja, joissa on rasvaa ja joiden mureuttaminen on sikäli järkevämpää. Mutta seuraavana päivänä teimme jäljellejääneestä nyhtöbroilerista wrappeja ja niissä tämä toimi kyllä burgeria paremmin! Tässä nyt sellainen määrä, minkä itse tein eli tästä jäi sitten yli seuraavan päivän ruokaan.
Ja oikein majoneesiakin ostin. Olen vältellyt majoneesia ja pitänyt kaupan valmismajoneeseja jotenkin alhaisina, mutta nyt ostin Auran paprikamajoneesia. Tykkäsin siitä niin, että tuli syötyä sitä myös kirjolohipyöryköiden kera!
Nyhtöbroileriburgerit
600 g broileria (filettä tai koipea)
Mausteliemi:
4 rkl fariinisokeria
2 - 3 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl punaviinietikkaa
2 cm pala tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 - 2 tl chilimausteseosta (tai chilitahnaa)
sämpylöitä, salaattia, tomaattia, ketsuppia, paprikamajoneesia, punasipulia
1. Sekoita mausteliemen ainekset. Hienonna valkosipuli ja tuore, kuorittu inkivääri. Lisää muut ainekset. (Vähennä soijakastikkeen määrää, jos broileri on suolattua).
2. Sekoita vuoassa broilerit ja liemi ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä 150 asteen lämmössä muutama tunti. Revi kypsät broilerit haarukalla ohuiksi säikeiksi (Jos käytät koipireisiä, irrota nahkat ja luut ja revi lihat säikeiksi).
3. Paahda hampurilaissämpylät, sipaise niille ketsuppia. Täytä salaatilla, broilerilla, majoneesilla, tomaatilla ja punasipuliviipaleilla.
1. kesäkuuta 2014
Raparperikeikauskakku
Kaivoin tänään sitä kuuluisaa reseptipinoa ja sieltä löysin Kodin Kuvalehdestä repäistyn ohjeen raparperikeikauskakkuun. Heti kokeilemaan!
Keikauskakun rakenne on hauska: Pohjalle tulee raparperia ym. ja päälle kakkutaikina. Ihan päällimäiseksi muruseos, joka sitten kakun kumoamisen jälkeen jää tortun pohjalle. Ajattelin ensin, että mitä virkaa sillä muruseoksella sitten on, mutta syödessä se oli tosi hauska rapea yllätys pohjassa ja kakussa on näin mukavasti erilaisia koostumuksia. Ohjeeseen tein niin monta muutosta, että julkaisen nyt tässä nimenomaan sen oman versioni.
Ps. Laitoin muuten tuoretta inkivääriä ja se oli jännä uusi maku makeassa piirakassa mulle. Tykkäsin.
Raparperikeikauskakku
300 g raparperia
30 g voita
3/4 dl sokeria
n. 1 cm pala raastettua tai pieneksi pilkotua inkivääriä
Taikina:
100 g voita
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Muruseos:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1. Halkaise raparperin varret ja leikkaa muutaman sentin paloiksi. Sekoita kulhossa raparperinpalat, sokeri ja hienonnettu inkivääri. Jätä mehustumaan 10 minuutiksi.
2. Voitele tasapohjainen vuoka (halk. 22 cm) ja laita loppu voi nokareina vuoan pohjalle. (Irtopohjavuoka valuttaa helposti, mutta jos käytät sellaista, tiivistä vuokaa pingottamalla 2 kerrosta leivinpaperia vuoan pohjalle/ laittamalla leivinpaperi vuoan alle uuniin.)
3. Tee muruseos. Nypi ainekset sekaisin pienessä kulhossa.
4. Valmista kakkutaikina. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Lisää jauhot ja maitoa ja sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.
5. Kaavi mehustuneet raparperin palat vuoan pohjalle. Kaada päälle kulhoon jäänyt sokeriliemi. Levitä taikina raparperien päälle ja ripottele pintaan vielä muruseos.
6. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti.
7. Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia ja kumoa. Kumoamisen voi tehdä lautasen avulla tai leikkuulaudan kanssa. Laita leikkuulaudalle leivinpaperi ja käännä vuoan päälle paperi kakkua vasten. Ota tukeva ote vuoasta ja leikkuulaudasta ja kiepsauta ympäri.