22. tammikuuta 2013

Puolukkatoscakakku


Aamuisin haen yläkerran pakastimesta usein mustikoita tai mansikoita puuron seuraksi ja päivänä parina on sattuneet silmään siellä olevat puolukat. Tänään iski sitten himo puolukkapiirakkaan ja päädyin tekemään sille toscakuorrutuksen.

Edellisen kerran, kun tein toscapiirakkaa, onnistuin saamaan pohjan liian tummaksi. Omassa uunissani on siis ainakin ihan hyvä paistaa keskitasolla ja sitten kuorrutusvaiheessa vahtia haukkana, ettei pinta tummu liikaa.

Piirakka on makeaa, aivan kuten tavan toscapiirakkakin, joten happamat puolukat käyvät tähän just eikä melkein. Tein normaalin toscapiirakan pohjan 1,5-kertaisena, että sain tähän kakkumaista muhkeutta.

Hei, ja sellaista vielä, että minulla loppui mantelilastut kesken, joten pilkoin puolet manteleista kokonaisista kuorituista manteleista. Nämä rouheammat palat olivatkin paremman makuisia ja purutuntuma on kivempi kuin lastuissa.

Puolukkatoscakakku

Taikina:
3 munaa
2 dl sokeria
75 - 100 g voita
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1½ dl maitoa tai maustamatonta jogurttia

200 g pakastepuolukoita

Kuorrute:
50 g voita
100 manteleita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa
ripaus suolaa

1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sula voi (osan voi korvata ruokaöljyllä), jauhoseos ja maito ja sekoita tasaiseksi.
2. Kaada taikina voideltuun 24 - 26 cm vuokaan. Ripottele pinnalle jäiset puolukat.
3. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia.
4. Valmista sillä välin kuorrute. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoittele. Keitä varovasti pari minuuttia ja nosta pois liedeltä. Kaada täyte tasaisesti kakun pinnalle.
5. Paista kakkua kuorrutteineen vielä noin 15 minuuttia 200 asteessa (keskitasolla). Pidä pintaa silmällä, ettei se tummu liikaa.



2 kommenttia:

  1. Varmasti mainio yhdistelmä tuo samettinen tosca hieman kirpeän puolukan kanssa!

    VastaaPoista
  2. No, on! Itse tykkään kovasti kirpakan ja makean yhdistelmästä. Kaikki omenapiirakatkin tuntuu ihan valjuilta, jos ei omenisssa oo tarpeeksi hapokkuutta.

    VastaaPoista